Primăria unei localităţi din Botoşani a creat un atelier care a devenit ''comoara comunității'' - FOTOGALERIE

Atelierul  a fost conceput inițial ca o întreprindere socială înființată prin proiectul Economia socială — un pas spre un viitor mai bun

 

Primăria comunei Pomârla din județul Botoșani a creat, printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, un atelier care produce costume populare tradiționale, localitatea devenind astfel, conform autorităților locale, unul dintre cei mai importanți producători de astfel de straie din zonă.

 

Primarul localității, Dumitru Chelariu, a afirmat, că atelierul, care a fost conceput ca o întreprindere socială, s-a transformat într-o ''comoară a comunității'', prin acest ''laborator'' comuna Pomârla devenind unul dintre cei mai importanți producători de costume populare din zonă.

''Este o mică comoară a comunității, nu prin faptul că a apărut printr-un proiect european, ci prin impact. Prima dată când am început să vorbim despre acest atelier, am făcut-o pur și simplu în cadrul unui proiect de economie socială, în cadrul POSDRU, și ne gândeam pur și simplă la locurile de muncă. Ulterior, când am intrat în implementarea lui cu toate persoanele din grupul țintă, că se adresează persoanelor defavorizate, am realizat și latura aceasta a comorii etnografice, am realizat că încă mai avem în comunitate doamne care dețin meșteșugul acesta'', a declarat primarul din Pomârla.

Beneficiarii costumelor populare sunt, în general, ansamblurile folclorice din județele Moldovei, dar și oameni simpli, în special români plecați în străinătate.

'Suntem un atelier mic, cu o inimă mare. Încercăm să facem produse pentru diferite ansambluri populare, de copii de la școli, grădinițe şi aşa mai departe. La cetățeni am avut plăcuta surpriză să avem cerințe și din țările Uniunii Europene, dar mai ales de la români plecați acolo'', a adăugat Chelariu.

Proiectul ''Economia socială — un pas spre un viitor mai bun'' a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial — Dezvoltarea Resurselor Umane. El a oferit administrației din Pomârla posibilitatea de a angaja, cu subvenții europene, persoane care provin din familii defavorizate. În același timp, proiectul a permis achiziția de materie primă și organizarea de cursuri pentru școlarizarea salariaților. (Sursa: Agerpress)

download from google play download from apple store