Un nou proces stă să înceapă și este cauzat de preluarea de către municipalitatea botoșăneană a bunurilor de la societatea HSR care s-a ocupat de blocarea și ridicarea mașinilor din oraș.
Conform unor clauze din contract, Primăria a preluat o parte dintre bunuri, adică parcometrele și niște utilaje ce au aparținut operatorului privat.
În urma unei evaluări făcută de un expert, valoarea de achiziției a fost stabilită la o sumă de aproape 50.000 de euro.
Suma a fost însă contestată de cei care veghează la cheltuirea banului public, adică controlorii de la Curtea de Conturi care a considerat că valoarea de achiziție a fost mult prea mare.
”Încă nu am rezolvat problema achiziționării acelor parcometre și utilaje, pentru că este o problemă ridicată de Curtea de Conturi și nu știu dacă avem voie să le exploatăm atâta timp cât planează asupra lor o suspiciune că nu ar fi fost achiziționate la un preț corect. Mergem în instanță. Curtea de Conturi spune că a fost o achiziție supraevaluată, de aici se spune că prețul a fost corect, au fost niște expertize și o să facem lumină în instanță”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Cel care s-a ocupat de această preluare, viceprimarul Cosmin Andrei, explică modul în care s-a făcut achiziția.
Prima evaluare fiind contestată, au fost contractate serviciile unui alt expert pentru a doua evaluare.
”În urma raportului pe care l-am avut din partea controlorilor Curții de Conturi a fost determinată ca fiind supraevaluată o achiziție pe care am făcut-o în ceea ce privește bunurile de retur ale companiei HSR care a făcut parte din contractul de ridicare mașini. Am comandat o altă evaluare pe lângă cea pe care am analizat-o atunci când am făcut achiziția și aceste două evaluări au fost trimise la ANEVAR”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Ambele evaluări au fost trimise către Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), structura care verifică modul în care sunt efectuate aceste estimări de preț.
Și, surpriză.
„Punctul de vedere din partea ANEVAR sună în felul următor: ambele evaluări sunt corecte, mai mult, din cea de-a doua evaluare a ieșit o sumă mai mare decât a ieșit din prima evaluare, sumă care a stat la baza de negociere atunci când ne-am întâlnit cu reprezentanții companiei”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Ca atare, problema va fi tranșată în instanță iar punctul central al apărării Primăriei pe acest subiect va fi tocmai răspunsul transmis de cei de la ANEVAR.