Primăria Botoșani a lansat cea mai mare licitație: Autobuze electrice în valoare de 25 de milioane de euro – VIDEO

  • Este cea mai mare licitație organizată de Primăria municipiului reședință de județ în ultimii doi ani cu impact direct asupra confortului populației.
  • Și este cea mai ridicată valoare a unei licitații aflată în derulare la acest moment din întreaga țară.

 

Zeci de autobuze electrice și stații moderne

 

Este vorba despre un program finanțat cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care urmează a se cumpăra 68 de mijloace de transport în comun electrice și despre care primarul Cosmin Andrei a vorbit în direct la Botoșăneanul TV în emisiunea moderată de Sergiu Bălășcău.

Suma totală este de 125 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 25 de milioane de euro, proiectul fiind practic un susbstitut pentru programul european cu noile tramvaie la care s-a renunțat din cauza costurilor uriașe pe care ar fi trebuit să le susțină Primăria.

 

Cu acest proiect, prin care sunt utilizate fondurile europene, transportul public local de la Botoșani ar urma să fie unul adaptat vremurilor actuale. Și integrat într-o arie mai largă din punctul de vedere al deplasării botoșănenilor în zonele limitrofe municipiului și al creșterii numărului de trasee.

 

Un ADI pe transport în comun modern

 

Pentru implementarea proiectului și respectarea condițiilor impuse de Uniunea Europeană, este în curs de constituire Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pe transportul public, documentele fiind semnate marți, 16 ianuarie 2024 în biroul primarului Cosmin Andrei cu omologi din localitățile învecinate.

 

Înființarea acestei asociații a fost necesară pentru gestionarea unui număr de 14 trasee primite de la Consiliul Județean în Zona Metrolopitană extinsă.

 

„În această primă etapă am semnat doar cu vecinii noștri și cu colegii care au intrat în aceste parteneriate cu noi: Bucecea, Bălușeni, Curtești, unde avem contracte de finanțare și vom avea trasee în acest comune”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Au mai fost prezenți primarii din comunele Stăuceni și Mihai Eminescu.

 

 

Licitația este în derulare pentru autobuzele electrice

 

Achiziția celor 68 de autobuze electrice a fost publicată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și potrivit edilului șef este licitația cu valoarea cea mai ridicată la acest moment, de pe această platformă a contractelor publice.

 

„Este cea mai mare licitație din acest moment de pe portalul de achiziții publice, o licitație în valoare de 125 de milioane de lei din care intenționăm să cumpărăm autobuze electrice la Botoșani împărțite în cinci loturi care vor deservi atât transportul public din municipiu cât și cel metropolitan”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Mai mult decât atât, acest program implică și modernizarea transportului public de la Botoșani pe partea de infrastructură prin reabilitarea stațiilor de călători și crearea unui centru integrat al traficului care va gestiona intersecțiile semaforizate.  

 

Interes (ne)așteptat pentru autobuzele electrice

 

Imediat după publicarea licitației, deja șase potențial furnizori de autobuze electrice au transmis în jur de 200 de cereri de clarificare, către Primăria Botoșani.

 

„Vom răspunde cât de repede cu ajutorul consultanților, iar după desemnarea câștigătorului, dacă nu vor fi contestații, pentru că aceste contestații se fac la Primărie, la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor - n.r.) și în instanță, în ultimă fază, dacă vom avea un câștigător fără contestații avem un termen de livrare de 1 an de zile pentru acele autobuze, din momentul încheierii contractului”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Stații de încărcare electrice

 

Proiectul presupune și amenajarea unor stații de încărcare pe capetele de trasee, dar și la sediul Eltrans și totodată modernizată baza auto de la sediul companiei din Zona Industrială a orașului pentru a furniza stații suplimentare.

 

„Îmi propun ca aceste autobuze să deservească în primul rând traseele pe care le-am agreat atunci când am depus contractele de finanțare. Botoșani – Bucecea, a trebuit să facem o aplicație de finanțare cu localitățile din jurul Botoșaniului și am găsit înțelegere și am făcut parteneriat cu Bucecea”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Celelalte trasee sunt Botoșani – Curtești și Botoșani – Bălușeni, „dar asta nu înseamnă că aceste autobuze nu vor deservi și traseele pe care le avem în interiorul municipiului Botoșani. Nu va fi punct de plecare din Botoșani, sosire la Bucecea. Nu. Va deservi 101 și 102, toate stațiile pe care le avem pe aceste trasee și intenționez într-o delegare de gestiune temporară să folosim și celelalte trasee cu operatorul privat, pentru ca aceste autobuze să nu staționeze”.

 

O parte dintre noile autobuze electrice vor fi date în folosință și către societatea Microbuzul, cu plata unei redevențe având în vedere că acest operator mai are contract cu Primăria pentru asigurarea transportului în municipiu până în anul 2026.

 

Și astfel se vor putea îmbunătăți condițiile și în cursele cu microbuzul, până la organizarea unei noi licitații pentru cele șase trasee din municipiul Botoșani.

 

Discuția pe această temă poate fi urmărită de la începutul emisiunii până la minutul 13:50.