Magistrații de la Tribunalul Suceava au luat decizia disjungerii dosarului privitor la infracțiunea de luare de mită de la Biroul Rutier Botoșani.
Astfel, 15 inculpați vor fi judecați în continuare de același complet de judecată care s-a pronunțat pentru foștii lor colegi sau conducători auto care au oferit mită.
Este vorba despre Iacob Florin Eduard, Fecioru Robert Neculai, Luca Dumitru Cătălin, Coşman Stelian Iulian, Rusu Constantin Ciprian, Gherasim Constantin Dorel, Guriuc Ionuţ Pavel, Puşcaşu Nicolae Ovidiu, Bunduc Ştefan, Ripiceanu Lucian, Romanescu Mihai, Guraliuc Sorin, Burdulea Toma Bogdan, Manole Ioan Cristian şi Rîznic Ionel.
Trimite cauza Serviciului Registratură din cadrul Tribunalului Suceava, în vederea formării unui nou dosar privind pe sus-numiţii ce urmează a fi repartizat aceluiaşi complet de judecată – C7F, conform art. 110 alin. 4 din Hotărârea nr.3243/22 decembrie 2022 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti”,
Se arată în decizia judecătorilor suceveni
Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Suceava care au întocmit un rechizitoriu din care a reieșit că în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.
Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.