Primar acuzat că amenință oamenii care vor să facă politică doar ca să rămână singurul candidat: Și cu drona îi urmărește / Poate cineva de la ruși i-a văzut pe aici

Dacă v-ați imaginat vreodată că la o primărie mai mică miza câștigării alegerilor se reduce la acest nivel, ei bine, realitatea arată contrariul. 

În comunități care numără câteva sute de suflete, patima politică atinge cote mai înalte decât într-un orășel, spre exemplu. 

 

Politica lui Moromete

 

 

Este elocvent ce s-a întâmplat și la Călărași unde un viceprimar și un consilier local au pus la cale un șantaj sexual pentru a afla „chestii” despre primarul în exercițiu. Călărași, care este o comună într-un capăt de județ și de țară.

 

Un alt exemplu vine de la Corlăteni. 

 

Acolo, funcția de primar pare a fi moștenită în familie, pentru că actualul primar, Constantin Cătălin Gavril, după ce postul a făcut un ”intermezzo” PDL-ist, l-a urmat în fruntea Primăriei pe tatăl său care a condus comunitatea vreo 16 ani la rând. 

 

Constantin Cătălin Gavril are deja două mandate de primar și se pregătește să candideze pentru al treilea. 

 

Adversarii săi politici îl acuză că, totuși, mizează să intre singur în cursa electorală pentru a fi sigur că iese pe primul loc. Și ar „omorî din fașă” orice încercare de constituire a unor noi organizații locale, ale altor partid. 

 

Valeriu Iftime s-a arătat cumva stupefiat de ce s-ar întâmpla la Corlăteni:E ceva ce... nu pot să cred ce povesteau oamenii aceștia”, care i-ar fi transmis că sunt amenințați și fotografiați „până le trece cheful de politică”.

 

 

Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani

„Nu mai vorbim de sistem democratic, pur și simplu sunt locuri în care nu ai nicio șansă să te lupți cu un primar în funcție. Spre exemplu, cel de la Corlăteni care a plecat la PSD. Încerc să fac acolo un nucleu și nu poate nimeni - cred de două săptămâni - și nimeni nu are niciun fel de curaj”

 

 

Pe lângă hărțuirea oamenilor care s-au arătat dispuși să se implice în politică și implicit în administrație, pentru că nu există una fără cealaltă, primarul ar încălca și drepturile constituționale ale oamenilor din comunitatea sa. Iar unul dintre acestea este „dreptul de a alege și de a fi ales”. 

 

Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani

„Și de amorul democrației tot îi lași să facă un partid acolo. Așa cum multe filiale ale noastre, ale PNL-ului au fost subordonate PSD-ului. Presiunea asta care se pune, am tot felul de știri din județ, dar asta de la Corlăteni depășește orice imaginație, după spusele unor oameni de acolo, din localitate”

 

 

În orice caz, lucrurile ajunse la noul lider al PNL Botoșani par desprinse din scene specifice marilor orașe. 

 

Și mai surprinzător pentru omul de afaceri este că a avut o serie de discuții cu primarul de la Corlăteni care i-a părut a fi  ”un om normal, cu școală”. 

 

Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani

„Mi-au spus că și cu drona îi urmărește. El stă bine acolo. Dar lucrul acest,a că am un candidat, un adept PNL și care împreună cu soția lui, i-a amenințat cu niște lucruri din astea…. Se pare că ține tot, pășune, aer, tot îi aparține acolo și e ceva incredibil. Incredibil! Nu mai vorbim de modul în care se va vota acolo, în sensul în care cum se duc voturile spre un anumit candidat, dar ideea e că nu poți crea un nucleu, nu candidează nimeni, nu găsești un candidat și este primul semn de alarmă. Că nu avem exercițiu democratic”

 

„Nu ești mai liniștit așa, cum ești? Stai cuminte”

 

 

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a avut practic același parcurs până a renunțat. 

 

Ariadna Cîrligeanu, coordonator AUR la nivel de județ ,susține că nu a avut vreun conflict direct cu Cătălin Gavril, primarul de la Corlăteni. 

Dar nici nu a reușit să constituie organizație acolo. 

 

Ariadna Cîrligeanu, coordonator AUR Botoșani

„Nu am avut nicio confruntare cu primarul de la Corlăteni dar, într-adevăr oamenii de acolo sunt foarte panicați să facă parte dintr-un partid politic, altul decât cel al dlui primar. Într-adevăr, este foarte greu să constitui organizație locală acolo la Corlăteni”

 

 

Oricum, AUR pare să aibă această problemă în mai multe comune ale județului. 

 

Ariadna Cîrligeanu, coordonator AUR Botoșani

„Cazul acesta nu este doar în Corlăteni, ci în mai multe comune din județul Botoșani. Și primari PSD și primari PNL, cine are monopol e foarte greu apoi să găsești o mână de oameni care să-și asume și să aibă curajul să constituie o organizație, că e de la AUR, că e de la alt partid politic, în afară de PNL sau PSD. Sunt presiuni, sunt amenințați, li se spune ulterior: «nu ești mai liniștit așa, cum ești? Stai cuminte»”

 

 

„Poate cineva de la ruși…”

 

 

Contactat de Botoșăneanul, primarul de la Corlăteni a comentat situația în ton de glumă. Și a pus plângerile liberalilor și auriștilor pe apropierea campaniei electorale. 

 

Cătălin Gavril, primarul comunei Corlăteni

„Eu nu am dronă, doamnă. Poate cineva de la ruși i-a văzut pe aici sau eu știu ce s-a întâmplat având în vedere conflictul acesta care este la graniță. Poate i-a amenințat altcineva. Nu știu, probabil face parte din ceea ce înseamnă precampanie electorală din anul 2024. Haideți, cred că nu are rost nici să mai comentăm, v-am spus că face parte din ceea ce va urma”

 

Foto - Facebook

 

Cât despre Valeriu Iftime care nu a deprins încă aceste metehne autohtone de șicanare politică, primarul de la Corlăteni a avut același discurs. 

 

Costel Cătălin Gavril, primarul comunei Corlăteni

„Dl Valeriu Iftime nu înseamnă că e Dumnezeu. Mai bine mă abțin, poate suferă de naivitate, poate nocivitate vizavi de politică. Eu am opt ani de zile și nu mă consider om politic. Mă consider poate un bun administrator, dar om politic nu. Pentru că poate am avut ghinion să dau de politica care se face astăzi și parcă nu prea îmi place să o învăț așa, cum se prezintă ea astăzi. Și cred că am spus tot ce am avut de spus”,

 

Deocamdată nu a fost depusă vreo plângere oficială la instituțiile statului, însă în cazul în care lucrurile ar urma să decurgă în aceleași coordonate, cei lezați de presupusul comportament al primarului în funcție nu exclud  să recurgă și la asemenea măsuri.

 

(Sursa foto - Observator)