Prim-procuror de la Botoșani, rămas în aer la București; una dintre cele mai importante instituții din Justiția țării BLOCATĂ

Inspectorul-șef adjunct al Inspecției Judiciare (IJ), Gheorghe Stan, și-a încheiat mandatul la data de 1 septembrie, concomitent cu inspectorul șef, iar una dintre cele mai importante instituții din Justiția țării s-a blocat. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)  trebuie să delege pe cineva în aceste funcţii, dar şi să discute ordonanţa lui Toader de a prelungi mandatele actuale.

 

Șefii Inspecției Judiciare și-au încheiat mandatele, dar nu s-au stabilit înlocuitori

 

Mandatele lui Lucian Netejoru (inspector-şef) şi al lui Gheorghe Stan (inspector-şef adjunct), fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani în urmă cu un deceniu, s-au încheiat sâmbătă. Cum nu s-au desemnat alte persoane, instituţia nu mai poate practic să își desfășoare activitatea.


Mai exact, potrivit Mediafax, nu pot fi lucrate noi sesizări cu privire la eventuale abateri disciplinare ale magistraţilor şi nici nu pot fi încheiate cercetările derulate în această perioadă de inspectorii judiciari, toate documentele aferente având nevoie de un aviz al conducerii, care conducere nu mai există. În plus, Inspecția Judiciară nici nu se poate sesiza din oficiu față de posibile abateri ale magistraţilor.


Pentru asigurarea continuității activității, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis spre finalul lunii august, spre avizarea CSM, o ordonanţă prin care cere prelungirea mandatelor lui Netejoru şi Stan, până când se ocupă aceste funcţii, însă nici măcar nu s-ar fi stabilit la CSM o dată pentru avizarea ordonanţei lui Tudorel Toader.

 

O situație care nu este prevăzută în vreo lege


Culmea este că legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii nu reglementează situaţia în care mandatele inspectorului șef și inspectorului-şef adjunct expiră înainte de finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor funcţii şi nici posibilitatea exercitării cu titlu interimar a funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct, în situaţia în care acestea devin vacante din alte motive.


Inspecţia Judiciară este o instituţie intens discutată în interiorul CSM, existând posibilitatea ca acesta să fie unul dintre motivele pentru care nu a fost încă luată o decizie privind conducerea acestei instituţii. De altfel, şapte membri au trimis, zilele trecute, o scrisoare lui Eduard Hellvig, prin care îi cer directorului SRI să transmită Consiliului protocolul încheiat cu Inspecţia Judiciară şi să urgenteze desecretizarea documentului, deoarece instituţia este, potrivit magistraţilor, singura care a refuzat nejustificat să îl transmită, deşi i-a fost cerut în două rânduri.

 

Scandal cu Kovesi după aproape un deceniu de activitate la Botoșani

 

Instituţia a fost împărţită în două şi cu ocazia controlului făcut la DNA, în toamna anului trecut. De altfel, în fosta calitate de inspector șef adjunct al Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan a dispus anul trecut efectuarea unui control la DNA, acesta soldându-se cu un rezultat incert după ce membrii echipei de inspectori trimisă la instituția condusă pe atunci de Laura Codruţa Kovesi au avut opinii total diferite în privința concluziilor. La finalizarea acțiunii, Gheorghe Stan a lăsat să se înţeleagă în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar avea un „om de casă” printre inspectorii de care au făcut verificare.
În perioada 1999 - 2008, Gheorghe Stan a fost procuror și apoi prim-procuror la Darabani și Dorohoi.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store