PREMIERĂ: O firmă botoşăneană exportă produse bio în vestul Europei

 

O firmă botoşăneană este cea care a dat startul exportului de produse bio pentru piaţa europeană, în condiţiile în care, astfel de produse ecologice sunt la mare căutare în ţările dezvoltate iar cea locală nu ridică nici un interes pe linia produselor alimentare sănătoase.

Cea mai mare fermă ecologică din judeţul Botoşani este deţinută de omul de afaceri Ovidiu Portariuc şi care administrează o suprafaţă de 1.500 de hectare de teren agricol pe care sunt cultivate produse ecologice, în zona Vlăsineşti şi Ungureni. În speţă este vorba despre soia, floarea soarelui şi grîu, culturile rezultate avînd ca destinaţie exclusivă exportul în Germania, ţară extrem de interesată de produsele ecologice. Ferma păşeşte deja în cel de-al patrulea an de la înfiinţare şi asta din cauza unui proces tehnologic care a durat trei ani de zile şi în care practic suprafaţa de teren a fost supusă unei reconversii, procedură necesară pentru ca, produsul rezultat să fie recunoscut ca fiind ecologic. „Ca şi regulă, nu se folosesc îngrăşăminte chimice, pesticide, ierbicide, sunt admise o serie de substanţe aflate într-o listă admisă de UE. Poţi interveni asupra culturii doar mecanic, cu utilaje care îndepărtează agresorii naturali, pe bază mecanică. Noi am reuşit să terminăm conversia, are statut de bio”, a afirmat Ovidiu Portariuc, administratorul fermei. După acest proces, cerealele obţinute sunt ecologice, ele fiind la mare căutare, mai ales de clienţii din piaţa de desfacere din vestul Europei.
Preţurile la produsele bio, mai mari cu circa 30-40% decît la cele normale
Din cauza procedurii diferite de cultivare şi obţinere a acestor culturi bio, faţă de cele practicate în agricultura clasică dar şi a cantităţii rezultată care este mai scăzută decît în mod normal, aceste produse prezintă un preţ mai ridicat şi sunt în general la mare căutare de consumatorii din ţările dezvoltate. „Agricultura bio este o agricultură dezvoltată, sau cel puţin consumatorii provin din ţări dezvoltate pentru că datorită tehnologiei de lucru, costurile sunt mult mai mari decît la o tehnologie mai mari, iar producţiile mai mici şi atunci trebuie compensat prin preţ”, a mai spus administratorul fermei. Astfel, de exemplu la un hectar cultivat cu cereale ecologice, producţia poate ajunge la două tone de produse rezultate pe sezon.
Produsele sunt folosite în fabrici sau ferme zootehnice
Materia primă rezultată din culturile ecologice din ferma botoşăneană sunt folosite de clienţii internaţionali pentru hrana la animale care provin din ferme ecologice sau pentru obţinerea de alimente bio. „Noi exportăm soia, floarea soarelui sau grîu care sunt folosite la obţinerea de uleiuri ecologice, soia este folosită la hrana animalelor din fermele ecologice din Germania sau Austria”, susţine Ovidiu Portariuc. În Europa, patru ţări sunt considerate a fi campioane pe linie ecologică, respectiv Germania, Austria, Elveţia şi Marea Britanie şi unde cererile consumatorilor de alimente sănătoase sunt pe măsură.

Fermierii botoşăneni încă în necunoştinţă de cauză
Ovidiu Portariuc susţine că la nivel judeţean, mai există doar alte două astfel de ferme, la o capacitate însă mai redusă şi care sunt administrate de investitori străini. Şi asta în condiţiile în care cererile de pe piaţa europeană sunt de 10 ori mai mari decît producţia, iar veniturile pot fi chiar substanţiale. Mai ales că, ţara noastră are o capacitate foarte mare de a produse cantităţi însemnate de alimente bio, datorită climatului favorabil. Din acest punct de vedere, mulţi dintre agricultorii locali se află în necunoştinţă de cauză vis a vis de beneficiile agriculturii ecologice. Însă, nici statul român nu sprijină acest domeniu de activitate relativ nou pentru judeţul nostru. „Pentru agricultura ecologică nu există măsuri în plus, deşi în mod normal ar fi trebuit să existe. Tipul acesta de subvenţii există în toate ţările din Europa. Adică un plus de subvenţie la hectar pentru agricultura ecologică, ca să suplimenteze pierderea de producţie”, a mai adăugat Ovidiu Portariuc. Omul de afaceri a mai afirmat că va organiza la nivel local o serie de seminarii cu partenerii germani unde vor fi invitaţi şi agricultorii botoşăneni care ar putea îmbrăţişa ideea agriculturii ecologice. Cifra de afaceri a firmei deţinută de botoşăneanul Ovidiu Portariuc se ridică la 500.000 de euro pe sezon, numai din exportul produselor ecologice pe piaţa din vestul Europei.