Desfiinţarea spitalelor botoşănene contestată printr-un memoriu de Ţâbuleac

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac a afirmat că nu aplaudă decizia ministrului sănătăţii de comasare sau desfiinţare a unor unităţi spitaliceşti din judeţ. În acest sens, în urma unor discuţii purtate cu factori implicaţi la nivel local, Mihai Ţâbuleac a afirmat că a trimis un memoriu la Ministerul Sănătăţii în care îşi exprimă dezacordul vis a vis de aceste măsuri impuse.
Preşedintele CJ susţine că, în acest memoriu îşi exprimă propriul punct de vedere, argumentat pe baza unei analize efectuate timp de cîteva zile, imediat după ce ministerul şi-a anunţat intenţia de desfiinţare sau comasare a unor spitale.„Mi s-a părut suspectă această intenţie şi am procedat la reverificarea prevederilor legale, discuţii cu medicii, managerii, juriştii şi în final toate acestea le-am concretizat într-un document scris pe care l-am adresat în această dimineaţă Ministerului Sănătăţii”, susţine Mihai Ţâbuleac. Preşedintele CJ susţine că decizia de reorganizare a spitalelor nu este în concordanţă cu prevederile legale sau situaţia din teren. Mai ales că, operaţiunea de desfiinţare a unor unităţi sanitare după descentralizarea care a avut loc de la data de 1 iulie 2010, poate fi efectuată doar de autorităţile locale. „De această dată reorganizarea nu mai este apanajul Ministerului Sănătăţii. A fost pînă la data de 1 iulie 2010, este o atribuţiune a autorităţii locale care a luat în primire managementul acestor unităţi. Dacă MS promovează o Hotărîre de Guvern şi desfiinţează spitale numai ca personalitate juridică şi le transformă în secţii, nu poate face acest lucru pentru că este o atribuţiune a CJ şi respectiv a consiliilor locale”, a mai spus Mihai Ţâbuleac.
„Ce scoate MS ca act normativ nu este decît un rebut”
Preşedintele CJ a mai spus că, în cazul în care se decide o reorganizare, atunci acest lucru să fie efectuat prin respectarea principiului autonomiei locale, care este unul prevăzut de Constituţia României. „Nu pot să cataloghez acest demers al MS decît ca pe o eroare, o eroare regretabilă care nu face altceva decît să accentueze starea de nemulţumire care există în comunitatea românească. Dacă nu se ţine cont, atunci ceea ce scoate MS ca act normativ nu poate fi altceva decît un rebut, care oricînd poate fi desfiinţat de instanţele judecătoreşti, dar ne punem întrebarea cu ce costuri, cu ce pagube se va întîmpla acest lucru”, a adăugat Mihai Ţâbuleac. La nivel local, opt unităţi spitaliceşti din judeţ ar urma să îşi piardă personalitatea juridică, fiind astfel creată o situaţie fără precedent în sistemul medical botoşănean. Consiliul Judeţean are în subordine şase unităţile medicale, Spitalul Judeţean, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Copii, Spitalul de Obstetrică Ginecologie, sanatoriile Guranda şi Podriga şi cu excepţia primelor două, celelalte ar urma să devină simple secţii arondate la „Mavromati”.