Prejudiciul de 1.000 miliarde : arestări după descinderile din Botoşani şi Bucureşti

 

Omul de afaceri libanez Said Baaklini şi contabila acestuia au fost arestaţi preventiv, vineri seară, pentru 29 de zile, de Tribunalul Bucureşti, în dosarul de evaziune fiscală de aproximativ 22,5 milioane de euro, decizia fiind contestată de către apărătorii acestora, anunţă Mediafax.
Said Baaklini

Avocaţii au făcut recurs

Magistraţii au admis, vineri seară, propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri libanez Said Baaklini şi a contabilei acestuia. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de către avocaţii celor doi, contestaţiile urmând să fie judecate la Curtea de Apel Bucureşti. Omul de afaceri libanez şi contabila acestuia vor fi duşi în arestul Poliţiei Capitalei. Anterior, procurorii DIICOT l-au reţinut pe libanezul Said Baaklini.

Percheziţii în Bucureşti, Botoşani şi alte trei judeţe

Said Baaklini a fost audiat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în urma percheziţiilor care au avut loc joi, la locuinţele şi la firmele membrilor grupării infracţionale conduse de acesta. Procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut joi 16 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Buzău, Constanţa, Gorj şi Botoşani, la locuinţele şi la firmele membrilor unei grupări infracţionale conduse de Said Baaklini. În urma percheziţiilor, au fost duse la audieri 11 persoane, printre care şi Said Baaklini.

Spălare de bani din România şi până în Panama

Potrivit anchetatorilor, gruparea intracţională constituită din şapte persoane, cetăţeni români, libanezi şi italieni, condusă de Said Baaklini (50 de ani), este suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 22,5 milioane de euro, circa 1.000 miliarde de lei vechi, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Said Baaklini este acuzat că ar fi folosit, direct sau prin persoane interpuse, mai multe firme din România, Bulgaria, Liban şi Panama, prin intermediul cărora ar fi creat circuite financiare fictive, făcând operaţiuni comerciale nereale, respectiv livrări intracomunitare, achiziţii şi revânzări de imobile sau alte bunuri, în principal motoare electrice, fără plata obligaţiilor către bugetul de stat.

Percheziţii şi cu fostul Rodipet

În iulie 2011, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la locuinţa lui Baaklini şi la sediul şi punctele de lucru ale firmei sale, Libarom Agri SRL, acesta fiind ulterior audiat.
Percheziţiile au fost făcute în cadrul dosarului privind activitatea infracţională derulată prin intermediul SC Rodipet SA (SC Network Press Concept SA) de către mai multe persoane, printre care Hassan şi Mehdi Awdi, precizau atunci anchetatorii.
CITEŞTE ŞI:
Percheziţii într-un dosar cu un libanez şi un prejudiciu de 20 milioane euro - VIDEO