Pregătiri pentru proteste și după gratii, Penitenciarul pe cale să rămână fără buget

Măsura anunțată de Guvern de a reduce bugetul penitenciarelor îi nemulțumește pe sindicaliștii din sistem. Intr-un comunicat de presă remis vineri, semnat de Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSNAP), se anunță noi mișcări de protest.

 

Sindicatul Novo Legis din Penitenciarul Botoșani se solidarizează cu poziția FSANP. Redăm mai jos, integral, comunicatul trimis pe adresa redacției

Guvernul Romaniei demonstreaza ca nu are intentia de a scoate sistemul penitenciar din starea de criza in care se afla de ani buni, blocand investitiile in infrastructura penitenciara, crescand deficitul de personal si impunand modificari de legislatie fara o minima evaluare prealabila de impact.


Insusi ministrul justitiei, domnul Tudorel Toader, se dovedeste a fi neinteresat de rezolvarea problemelor din penitenciare, in ciuda faptului ca organizatiile sindicale din penitenciare i-au semnalat in repetate randuri situatia extrem de dificila.


Conform Ministerului Finantelor Publice, Guvernul se pregateste sa ciunteasca inca o data bugetul penitenciarelor cu suma de 57 de milioane de lei la proxima rectificare bugetara, in conditiile in care in anul 2017, bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor a fost deja redus cu suma de 127 de milioane de lei fata de anul precedent, in pofida repetatelor declaratii politice ingrijorate de conditiile din penitenciare.


In aceasta situatie, este evident faptul ca nu pot fi asigurate resursele necesare pentru crearea a 10.895 de noi locuri de cazare si modernizarea altor 1.651 de locuri de cazare din penitenciare si nici pentru angajarea a 5.847 de ofiteri si agenti de penitenciare, asa cum Guvernul Romaniei s-a angajat prin memorandum in data de 27 aprilie 2016, pentru a respecta conditiile impuse de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).


Guvernul intarzie aprobarea hotararilor necesare pentru demararea lucrarilor de investitii in penitenciare, acestea fiind tinute de luni bune in sertarele ministrului justitiei. Ba mai mult, Executivul suspenda in acelasi timp ocuparea functiilor vacante din penitenciare prin OG 3/2017, desi deficitul de personal este extrem – doar 61% din functiile necesare fiind ocupate la acest moment, conform Administratiei Nationale a Penitenciarelor.


Parlamentul a aprobat, la propunerea Guvernului, Legea nr. 169/2017 privind acordarea a 6 zile castig pentru fiecare 30 de zile de detentie in conditii improprii. Practic, desi sistemul penitenciar nu are la acest moment capacitatea tehnica si resursele umane necesare pentru a aplica aceasta lege, retroactiv din 2012, toti detinutii din penitenciarele romanesti vor beneficia de un act de clementa mascata, ceea ce va conduce inevitabil la un nou val de procese ale detinutilor impotriva statului roman.


Ministrul justitiei nu pare a intelege complexitatea sistemului penitenciar si nu reuseste sa identifice masurile necesare pentru buna functionare a acestuia, in contextul extrem de complicat al hotararii pilot pronuntate de CEDO impotriva Romaniei la data de 25 aprilie 2017 care nu face decat sa constate un fapt cat se poate de real: Guvernul Romaniei nu-si onoreaza promisiunile asumate.
In aceste conditii ne vedem nevoiti sa reluam actiunile de protest suspendate in toamna anului trecut, cand Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor au promis imbunatatirea conditiilor de lucru, reducerea deficitului de personal si masuri de protectie a angajatilor din penitenciare pana cand autoritatile vor putea demonstra un progres real in realizarea obligatiilor asumate.

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

 

 

 

download from google play download from apple store