Prefectura vrea angajat rom la AJOFM care să ajute etnicii să muncească

 

Ca urmare a unui proiect derulat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (AJOFM) Botoşani şi reprezentanţii unei asociaţii a persoanelor de etnie romă, în decembrie anul trecut s-au angajat 14 persoane minoritare. Şi pentru ca numărul romilor care îşi găsesc un loc de muncă să crească la Botoşani, autorităţile locale doresc vină în sprijinul acestora prin măsuri care să îi ajute să intre mai uşor în câmpul forţei de muncă.

În acest sens, reprezentanţii Prefecturii au emis o adresă prin care au solicitat încadrarea unui reprezentant al romilor în cadrul AJOFM care să se ocupe strict de problematica minoritarilor. Dat fiind faptul că posturile în instituţiile publice sunt blocate şefii Agenţiei Şomerilor de la Botoşani au solicitat sprijin de la superiori.
Am făcut acuma un demers având în vedere adresa venită de la Prefectură, prin care ne solicită angajarea unei persoane de etnie romă, pentru cei care se ocupă de această etnie. Am cerut o suplimentare la ANOFM , pentru deblocarea unui loc de muncă la noi în agenţie timp de un an de zile, am făcut toate demersurile, să vedem rezultatele”, a spus directorul AJOFM, Teodor Dimitriu.
Şefii Instituţiei Prefectului confirmă emiterea adresei şi susţin că este nevoie să intervină în situaţii de acest gen, pentru ca în fiecare instituţie care are un rol în sprijinirea categoriilor sociale defavorizate să existe câte un reprezentant. Asta după ce, minoritarii s-au plâns că sunt marginalizaţi şi nu sunt acceptaţi pe piaţa muncii. „Am făcut o analiză şi tocmai am considerat că în punctele astea sensibile, unul dintre ele la AJOFM, Poliţie şi aşa mai departe  ar fi bine să existe o persoană de etnie romă angajată pentru a fi mai uşor făcută legătura cu comunităţile de etnie romă. La Poliţie au deja o persoană, avem mediatori sanitari care funcţionează, sunt şi la Inspectoratul Şcolar”, a declarat subprefectul Sebastian Tocariu.
Pentru a facilita accesul la locuri de muncă a defavorizaţilor, Legiuitorul oferă anumite beneficii agenţilor economici care angajează persoane din această categorie. Mai exact, statul plăteşte o mare parte din salariul acestora şi anume o sumă constând în 75%  din câştigul salarial mediu net pe economie cu condiţia ca angajatorul să menţină salariatul pentru o perioadă de doi ani de zile. Şi asta în urma unor convenţii încheiate între AJOFM şi patroni. Fac obiectul acestei legi doar tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani aflaţi în dificultate şi care se confruntă cu riscul excluderii profesionale, în scopul facilitării accesului la un loc de muncă.
CITEŞTE:
 O americancă de la Corpul Păcii vrea să trimită romii botoşăneni la muncă