Prefectul  lăsat să facă dialog social de unul singur

 

În urma unei directive venită de la nivel central, sindicaliştii locali nu vor mai lua parte la şedinţele de dialog social care au loc lunar la Prefectură sau la comitetele consultative de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cel puţin, unul dintre liderii locali, preşedintele Cartel Alfa, susţine că momentan va refuza participarea la astfel de întruniri.

„Nu ne vom mai prezenta la nici una din structurile de dialog social”
Decizia vine după ce, la nivel naţional liderii organizaţiilor sindicale întâmpină probleme în legarea unui dialog social cu guvernanţii, fiind emisă în acest sens o scrisoare deschisă către premier prin care se solicită întrunirea de urgenţă a unui Consiliu Naţional Tripartit, prin care să fie identificate soluţii la unele probleme de ordin legislativ şi nu numai. „La nivel local şi vorbesc doar în numele Cartel Alfa, nu ne vom mai prezenta la nici una din structurile de dialog social, nici la AJOFM, nici la comisia de dialog social de pe lângă Instituţia Prefectului până în momentul în care de la nivel naţional nu porneşte efectiv dialogul în sensul de întrunire a acelor comisii tripartite care trebuiua să se întrunească de acum câteva luni de zile şi nu s-a întrunit deloc, niciodată”, a declarat Marius Oroşanu, preşedinte Cartel Alfa.
Ofuri rezolvate de prefect
Astfel de şedinţe de comisii de dialog social au loc lunar şi oferă sindicaliştilor posibilitatea de a ridica în faţa prefectului o serie de probleme pe care le întâmpină proprii membrii. Greutăţile cu care se confruntă sindicaliştii ar fi de cele mai multe ori rezolvate de prefectul Cristian Roman. Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre comitetul consultativ de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aş vorbi cu păcat să spun că din comisiile de dialog social de la Instituţia Prefectului nu au fost rezultate. Atunci când am sesizat un aspect s-a pus în mişcare ceva şi s-au văzut rezultate. Dacă ar fi să dau câteva exemple, a fost situaţia cu asistenţii personali, cu multitudinea de forme care erau pe la primării încheiate, s-a dispus un control al ITM-ului pe la toate primăriile, s-a verificat, s-a intrat în legalitate, s-au întocmit contracte, s-au dat sporuri de vechime, deci este un rezultat al unei comisii de dialog social. Apoi a fost cu invitarea reprezentanţilor sindicatului la consilii de administraţie, care nu era făcută sau făcută strict formal, a fost tot aşa dispus un control, a fost secretarul comisiei a discutat cu sindicatele, cu reprezentanţii patronatului sau cu directorii, cel puţin pe anul acesta nu mai avem astfel de reclamaţii”,  a mai spus Marius Oroşanu. Nu în ultimul rând, Marius Oroşanu a readus în discuţie şi controlul dispus de prefect în rândul transportatorilor locali, la o sesizare de asemenea făcută de sindicaliştii locali.
„Solidaritatea celor de jos se face ca să îi dea putere celui de sus”
Refuzul sindicaliştilor de a mai participa la astfel de şedinţe de dialog social pare însă să aibă efect de bumerang şi să se răsfrângă tot asupra lor, dat fiind faptul că, de cele mai multe ori, aceeaşi sindicalişti solicitau sprijin din partea Instituţiei Prefectului, iar cererile lor erau în cele mai multe dintre cazuri duse la îndeplinire. Pe de altă parte, activitatea sindicală presupune şi o solidaritate începând de jos, după cum explică preşedintele de la Cartel Alfa. „Pe termen scurt poate fi un efect de bumerang, pe de altă parte dacă nu se dă un semnal la nivel întregii ţări, este de greu de crezut că se va schimba ceva la nivel de Bucureşti. Dacă în teritoriu totul ar fi la fel, cei de la Bucureşti nu ar avea forţa ca să comunice celor de la minister că s-a întrerupt dialogul social. Este dacă vreţi o politică sindicală, totdeauna solidaritatea celor de jos se face ca să îi dea putere celui de sus”, a mai spus Marius Oroşanu.
Gabriela ERDIC