Prefectul şi instanţa fac ţăndări referendumul - AFLĂ CUM

 

Întâmplări abracadabrante cu referendumul iniţiat de consilierii USL pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a ţării. După cum v-am mai informat, invocând încălcarea a patru prevederi legale, prefectul Cristian Roman a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean de organizare a unei consultări publice.
Proces pus la început într-o zi de sâmbătă
S-a deschis un proces la Tribunalul Botoşani şi s-a fixat termen pentru data de 23 iulie, CJ primind de altfel şi citaţie pentru această dată. Când au consultat calendarul reprezentanţii instituţiei au constatat că data respectivă pică într-o zi de sâmbătă, când instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Botoşani, cea îndrituită să judece procesul, nu lucrează. Pe de altă parte, juriştii Prefecturii erau informaţi de altceva. „La noi se ştia că procesul este pe 23 iulie, la Prefectură că este pe 22”, ne-a declarat Mihai Aroşoaie, vicepreşedintele CJ, iniţiatorul proiectului de hotărâre cu referendumul.
Apoi într-o vineri, iar apoi în ianuarie 2012
După ce au sesizat acest lucru şi au consultat pagina online a Tribunalului Botoşani, juriştii din CJ au avut o surpriză şi mai mare: procesul nu mai era nici pe 22, nici pe 23 iulie, ci tocmai pe 5 ianuarie 2012. „Noi am primit citaţie pentru data de 23 iulie”, ne-a spus Marcel Bejinariu, secretarul general al judeţului.
Povestea nu s-a terminat însă nici aici. Joi, de exemplu, pe portalul instanţelor, a apărut o altă dată pentru proces, 23 iulie, dar era păstrată şi cea de 5 ianuarie 2012. Dacă va rămâne valabil cel de-al doilea termen PSD-iştii nu vor rămâne probabil fără reacţie.  "Există posibilitatea solicitării preschimbării termenului. Cine este interesat, orice parte, poate să facă cerere la instanţă şi să solicite motivat bineînţeles, preschimbarea termenului, o devansare sau o decalare", a afirmat consilierul judeţean Narcis Ştefan.
Toată această tergiversare este în interesul celor care se opun organizării referendumului deoarece, potrivit legii, atunci când Prefectura atacă în instanţă o hotărâre aplicarea ei se suspendă până la terminarea procesului, ceea ce înseamnă că acţiunea de consultare a populaţiei nu poate avea loc prea curând.