Prefectul, ședință cu tot felul de probleme, la Prefectură: Elevii de la Botoșani care intră în online sau școli fără apă potabilă – VIDEO & GALERIE FOTO

  • Mai mulți șefi de instituții au fost convocați de prefectul Sorin Cornilă la o întâlnire informativă pentru pregătirea noului an școlar.
  • Șeful Prefecturii s-a interesat de toate aspectele care țin de sistemul educațional și s-a concentrat pe probleme, pentru a căuta soluții la ele.

 

Concluzii preliminare

 

Bineînțeles, ca în fiecare an încă există unități de învățământ care nu vor avea autorizație sanitară sau aviz de securitate la incendiu. Și, ca un inedit, și în anul școlar 2022 – 2023 vor fi clase a căror elevi nu se vor prezenta fizic la școală luni, 5 septembrie și vor învăța în sistem online.

Toate aceste lucruri au fost teme de dezbatere între Sorin Cornilă și șefii de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspecotratul Județean de Jandarmi, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Agenția Antidrog, un partener extrem de important în viața școlară, de orice ciclu.

 

La începutul lunii august, prefectul a emis un ordin prin care s-au constituit comisii pentru verificarea condițiilor din toate unitățile de învățământ ale județului Botoșani. Raportul final va fi pe biroul lui Sorin Cornilă pe data de 30 august și va fi prezentat în ședința de Colegiu Prefectural.

 

Dincolo de cifre sau statistici, prefectul a dorit să știe care sunt problemele din sistem moștenite din anii trecuți și mai ales ce s-ar putea face pentru rezolvarea lor, oferindu-și sprijinul total în acest sens.

 

 

Despre ordine și siguranță publică în jurul școlilor

 

„S-a cerut o analiză pe partea de dotări care țin de ordine și siguranță publică. Țin minte că noi le-am discutat deja, în raportul pentru anul școlar anterior. Urma sau urmează să definitivăm acel raport pentru 2022 – 2023”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Pentru ca gradul de siguranță în perimetrul școlilor să fie unul ridicat se dorește implementarea serviciilor de pază umană sau informatizată.

Șeful Poliției a oferit informații în acest sens.

 

„Cifrele sunt în mare parte aceleași, noi am întocmit în mare parte planul teritorial comun de acțiune semnat de toate instituțiile, le prezentăm acum și dv. spre semnare. Suntem cu activitățile în derulare împreună cu colegii mei, cu întocmirea acelor fișe de obiectiv pentru toate unitățile de învățământ, suntem până la începerea anului școlar și derulăm activitățile stabilite. Din punctul de vedere al noului an școlar suntem pregătiți organizatoric și cu toate sarcinile ce derivă din planul comun de acțiune”,

Ioan Aniței, inspector șef IPJ Botoșani

 

 

Unitățile de învățământ unde s-au înregistrat în trecut activități infracționale sunt în monitorizare, polițiștii analizează dinamica procesului educațional și intervin doar dacă este necesar. Însă, șeful Poliției susține că se pornește de la o stare de normalitate în toate școlile, fiind concentrat mai mult pe activitățile educativ-preventive.

 

Școlile fără apă potabilă

 

 

În județul Botoșani există 139 de unități de învățământ cu personalitate juridică și 475 de corpuri de clădiri arondate acestora în care are loc proces educațional.

Dintre acestea 146 nu au autorizație sanitară de funcționare iar un număr de 50 sunt în curs de autorizare.

 

„Situații deosebite, nu sunt. Sunt cele care erau, se face o evaluare a stării de fapt. Situația legată de autorizația sanitară, încă sunt școli care nu au și vor fi în continuare pentru că nu toți au venit să solicite autorizare sanitară dar nici nu îndeplinesc condițiile. Pentru că aici avem o problemă legată de apa potabilă, chiar dacă școala arată foarte bine, din cauza lipsei apei potabile nu vor putea primi autorizație sanitară”,

Teodor Feraru, director executiv interimar DSP

 

 

Problema toaletelor a fost în mare parte rezolvată grație unui program guvernamental care a finanțat astfel de investiții.

A rămas totuși cealaltă componentă importantă, lipsa apei potabile, în unele cazuri apa de la robinet nefiind indicată nici pentru spălatul mâinilor.

 

Acest subiect a fost de interes pentru prefect care a dorit să pună capăt acestei situații care datează de deja de prea mulți ani la Botoșani.

 

„Mi se par destul de multe”, a comentat Sorin Cornilă numărul școlilor fără autorizație sanitară.

 

Despre aviz de securitate la incendiu

 

Sunt 259 autorizate de ISU și încă 52 de unități de învățământ fără autorizație la incendiu. La trei dintre acestea s-au efectuat lucrări fără obținerea autorizației, acestea fiind Corpul C al Colegiului Național AT Laurian, o grădiniță din Darabani și o școală din Rădăuți Prut.

Problema a apărut la o școală din Flămânzi care a fost în proces de modernizare, iar recepția la finalizarea lucrărilor ar fi urmat să aibă loc joi.

 

„Avem o unitate de învățământ la Flămânzi care joi ar trebui să facă recepția. S-ar putea să nu facă recepția pentru că nu au toate actele făcute la timp și s-ar putea să o amâne. Chiar astăzi am discutat cu dl primar, a fost o discuție telefonică, așteptăm hârtii să vedem cum vor proceda acolo”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

Prefectul a dorit să știe cum vor învăța respectivii elevi.

 

„Vor învăța online. Dar nu toți elevii, ci doar cei de la această unitate de învățământ”, a răspuns șeful educației botoșănene care a explicat că decizia aparține Consiliului de Administrație și ulterior va fi transmisă Inspectoratului Școlar.

 

Bogdan Suruciuc a mai arătat că nu există alte probleme în sistem și anul școlar urmează să fie deschis în cele mai bune condiții.

 

Săptămâna aceasta vor urma noi ședințe pentru deschiderea școlilor din județul Botoșani, convocate de prefect.