Premierul Emil Boc a prezentat prefecţilor reuniţi, sâmbătă, în staţiunea Băile Felix, cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen, scurt, mediu şi lung, între care absorbţia fondurilor europene, cerându-le prefecţilor "vigilenţă maximă" asupra corectitudinii licitaţiilor.
"Prioritizarea investiţiilor multianuale ale statului"
În ordinea prezentării, conform Mediafax, prima prioritate a Guvernului este "prioritizarea investiţiilor multianuale ale statului" în condiţiile în care Guvernul Tăriceanu " a lăsat nefinalizate peste 40.000 de obiective de investiţii"."Nu pot fi toate finalizate dintr-o dată. Fiecare a început investiţii fără să le finalizeze, dar această politică este păguboasă. În primul rând, trebuie să le finalizăm pe cele care sunt necesare, dar aceasta nu se poate decât în parteneriat cu administraţiile locale", a spus Boc, susţinând că 90 la sută dintre aceste obiective de investiţii sunt de importanţă locală, iar acest aspect trebuie avut în vedere atunci când se vor decide sumele alocate de la Guvern pentru bugetele locale.
10.000 km de drumuri reabilitate
Premierul a spus că a doua prioritate a Guvernului este implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, afirmând că este vorba despre "abecedarul" dezvoltării comunităţilor din mediul rural. "Abecedar înseamnă asfalt, bec, canalizare", a spus Boc. El a amintit că este vorba despre programul în baza căruia se reabilitează 10.000 kilometri de drumuri din toate judeţele ţării şi se stimulează realizarea alimentărilor cu apă, obiectiv pentru care Guvernul a alocat peste 700 de milioane de euro pentru 600 de localităţi.
Absorbţia fondurilor europene
În ceea ce priveşte a treia prioritate a Guvernului , Boc a spus că aceasta este absorbţia de fonduri europene, obiectiv pentru care a cerut prefecţilor să dea dovadă de "vigilenţă maximă" asupra corectitudinii licitaţiilor pentru lucrările cu finanţare europeană, mai ales la nivel local, pentru că orice neregulă ar putea pericilita absorbţia de fonduri europene la nivelul întregii ţări. "V-aş ruga să vegheaţi, oameni buni, asupra acestui aspect. Banii europeni sunt bani publici şi orice licitaţie trucată la nivel local pune în pericol absorbţia la nivelul întregii ţări, pentru că suntem monitorizaţi aici de Curtea de Conturi şi de Uniunea Europeană. Vigilenţă maximă deci pe ceea ce înseamnă licitaţii pe bani europeni", a spus Boc, cerându-le prefecţilor să colaboreze cu alte instituţii ale statului, precum Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.
Alte priorităţi:
- rezolvarea problemei arieratelor care "a reprezentant şi reprezintă o povară pe care Executivul a trebuit să şi-o asume"
- restructurarea companiilor de stat "care timp de 20 de ani au fost raiul pe pământ". În acest context, premierul a spuscă Guvernul va trece la privatizarea managementului companiilor de stat "la care trebuie să aibă acces atât actorii din afară, cât şi cei din ţară".
- Relansarea programele Rabla şi Prima casă
- Implementarea proiectelor privind parteneriatale public-private şi Programul tinerilor debutanţi în afaceri şi va continua reforma sistemului de sănătate.
- reforma administrativă şi reorganizarea administrativ-teritorială, aceasta din urmă "absolut obligatorie" dacă România vrea să ia şi pe viitor fonduri europene.
Cristian Roman e la întâlnire
Pe parcursul întregii prezentări, premierul a criticat în special guvernarea Tăriceanu, despre care a spus că "a dus ţara în şanţ" şi le-a spus prefecţilor că trebuie să popularizeze priorităţile Guvernului pentru a bloca ascensiunea urmaşilor acestei guvernări. "Dacă îi lăsăm să facă ceea ce ştiu să facă, vor aduce România din nou în criză şi în recesiune, pentru că ei nu ştiu decât să facă promisiuni populiste, chiar super populiste", a spus Boc. La şedinţa Asociaţiilor Prefecţilor şi Subprefecţilor din România participă prefecţii şi subprefecţii din întreaga ţară. La şedinţă participă şi prefectul de Botoşani Cristian Roman, în timp ce subprefectul Silvana Tudorache a rămas în judeţ pentru asigurarea conducerii instituţiei.