Prefectul către directorii de școli: Aveți grijă la cazurile de etilism cronic

 

Prefectul Adrian Constantinescu a participat la o şedinţă cu directorii unităţilor şcolare din municipiu şi judeţ, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean în contextul începerii noului an şcolar 2012 – 2013. Întâlnirea a avut loc în sala Belvedere cu participarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, vicepreşedintelui CJ, Doina Federovici, primarului Ovidiu Portariuc şi a structurii de conducere a IŞJ.

Adrian Constantinescu a avut mai multe solicitări către directorii de şcoli cărora le-a solicitat să nu solicite părinţilor fonduri pentru amenajarea spaţiilor şi lucrărilor de renovare, iar acolo unde deja au fost efectuate astfel de modernizări de spaţii, directorii să aibă în vedere repartizarea elevilor în respectivele clase.
Redăm mai jos solicitarea integrală făcută de prefect:
În ultimii 2-3 ani s-a exagerat cu auxiliare gen culegeri si caiete speciale, reviste. Legal este ca acestea sa fie recomandate la scoala si cumparate din librarii. Stiu ca este o practica in scoli ca unele cadre didactice sa-si promoveze ele insele sau prin intermediul altor profesori propriile auxiliare ori unele comandate la diferite edituri. Vreau sa va atrag atentia ca vanzarea acestora in scoli este nelegala, in conditiile in care, pentru aceste achizitii, copiii nu primesc bon emis de casa de marcat.
În unităţile de învăţământ se desfăşoară diverse concursuri promovate de numeroşi parteneri educaţionali, precum Euro, SMART, Voinicelul, Media Kinder, Năstăsescu şi alte asemenea. Inteleg ca olimpiadele scolare nu mai sunt suficiente si considerati oportun ca elevii sa-si testeze cunostintele si in alte competitii la care participarea lor este conditionata de achitarea unor tarife. Va atrag atentia ca incasarea acestor sume trebuie urmata de emiterea de chitante pentru fiecare participant in parte.

O alta problema identificata de mine este aceea a organizarii de tot felul de spectacole cu plata in scoli sau cu participarea organizata de catre scoala. Va cer sa acceptati să se desfăşoare asemenea activităţi doar cu partenerii educaţionali cu care există acorduri scrise încheiate de către ISJ şi numai pe baza biletelor inregistrate la autoritatile locale.
Nu permiteti accesul in scoli a persoanelor care colecteaza fonduri in scopuri umanitare sau care se ocupa de comert ambulant.
Inchirierea de spatii in unitatile de invatamant se poate face numai cu emiterea de factura si chitanta pentru suma incasata.

Ca o concluzie la acest capitol, va cer să dispuneti măsurile necesare pentru a preveni acţiunile ilegale care pot avea ca urmare obţinerea şi manevrarea de bani nefiscalizaţi.
Atentie la elevii din mediul rural, mai ales cei din clasa a VIII-a, identificaţi-i pe aceia aflaţi in risc de abandon şcolar si gasiti, impreuna cu primaria si alte autoritati ale statului, mjloace de a-i convinge pe parinti sa-i sustina la liceu. Exista ONG-uri, fundaţii care ofera burse, programe si proiecte de sustinere a lor.
Implicati-va, de asemenea, in rezolvarea de durata a problemelor din colectiv. Exista cadre didactice cu grave probleme de comportament sau cu etilism cronic, faceti demersurile necesare, nu neglijati niciun aspect care ar putea periclita buna desfasurare a procesului de invatamant.
Atentie la controlul medical si psihologic al cadrelor didactice, control  de inceput de an scolar.

Anuntati elevii sa depuna dosare in timp util pentru rechizite scolare gratuite
Organizati cel putin o intalnire pe semestru cu parintii, invitati 2-3 părinţi din fiecare clasa, nu doar presedintele comitetului.
Verificati periodic daca acele chioscuri din incinta sau curtea scolii comercializeaza produse corespunzatoare, spre exemplu as vrea sa stiu ca nu se permite comercializarea bauturilor energizante si a altor produse nesanatoase.
Igienizarea spaţiilor să se facă cel puţin săptămânal pentru  clase şi cel puţin zilnic pentru grupurile sanitare.

Desfiintarea serviciului pe scoala. Paza la usa sa fie asigurata de personalul nedidactic auxiliar, femeie de serviciu, paznic, etc nu de cadre didactice sau elevi.
Temele pentru acasa. Elevii sunt prea incarcati, mai ales la sfarsit de saptamana. Va rog sa se monitorizeze riguros acest aspect discutat si in anul scolar precedent.
Luati masuri împotriva acelor cadre didactice care ii obliga pe elevi sa faca meditatii contra cost, nu ignorati situatiile  de acest gen, semnalate de elevi sau parinti.
În viitorul apropiat va incepe campania electorala pentru alegerile parlamentare din decembrie. Va atrag atentia de pe acum ca va este interzis cu desavarsire sa folositi scolile, anexele scolare, dotarile acestora, microbuzeler scolare pentru organizarea actiunilor cu caracter electoral. 
O rog pe doamna inspector şcolar general ca aspectele discutate sa fie incluse in tematica de control a inspectorilor scolari si sa fie comunicate in scoli  si la consfatuiri.