UNICAT: Clădirea uriașă a unei instituții din Botoșani are numai 3 angajați, fiecare salariat are etajul lui - VIDEO & GALERIE FOTO

În periplul său prin instituțiile publice, prefectul Sorin Cornilă a găsit și o situație mai atipică. O instituție publică își desfășoară activitatea într-o clădire uriașă. Nu că asta ar fi o problemă, ci mai degrabă numărul salariaților care muncesc efectiv. Trei la număr.

 

Fiecare cu etajul lui

 

Deși în organigramă posturile ocupate sunt cinci, în realitate la serviciu par să fie aproape de fiecare dată când sunt vizitați, trei angajați.

 

Ei lucrează în Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA), entitate care se află în subordinea Ministerului Agriculturii. Sediul acestei unități de stat este pe Aleea Trandafirilor, o clădire imensă care în interior emană un puternic miros de comunism.

 

A fost construită în urmă cu 43 de ani și aproape că nu s-a intervenit mai deloc de-a lungul celor patru decenii pe partea de reparații sau modernizare. Prefectul Sorin Cornilă a ajuns în interior. Parterul era pustiu, la etajul 1 a dat de un inginer chimist.

 

Peste tot laboratoare. Și pustiu. Nimeni altcineva nu se mai afla pe palier. ”Ne facem datoria cum se poate”, spunea inginera care a început să-i fie umbră prefectului care încerca fiecare ușă de pe etaj. „Avem birouri dar cam puțini angajați”, a încercat să explice respectiva angajată pustietatea din jur.

 

„Nu e nimeni? Nu mai este nimeni?!”

 

A sugerat o deplasare la etajul 2, unde se afla șeful instituției, Iulian Axinciuc, care a preluat de aproximativ un an conducerea acestei instituții săracă în salariați.

 

„Nu e nimeni? Nu mai este nimeni? Doar dvs.?”, l-a întrebat prefectul, care insista să mai găsească și alte persoane la activitate, având în vedere dimensiunea clădirii.

 

„Mai avem o colegă care este în concediu”, i s-a răspuns. În biroul în care se afla tânărul șef al OSPA mai era și o tânără la un computer, care urmărea liniștită mișcarea din jur. „În clădirea asta mare cu parter și două etaje doar trei persoane sunteți?”, a întrebat Sorin Cornilă, din nou.

 

I s-a explicat că, practic, în organigramă sunt cinci persoane angajate pe pedologie, chimie și contabilitate. Iulian Axinciuc a început mai apoi să explice ce anume face OSPA, unitate ai cărei angajați sunt cunoscuți și ca „doctorii pământului”.

 

Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO

 

Odată stabilit profilul activității, primul reprezentant al Guvernului în județ a dorit să știe ce demersuri au fost făcute pentru atragerea de fonduri pentru reabilitarea clădirii. Mai ales că de la 1 septembrie a fost deschisă o sesiune de finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Și că ar fi fost necesare un audit energetic și un proiect tehnic pentru accesarea de fonduri.

 

„Cu banii aceștia ați putea să reabilitați toată clădirea asta care arată din 1989, despre asta vorbim. Clădirea este din 1979. Din fonduri proprii nu cred că veți reuși să reabilitați clădirea asta. Dacă te implici și vrei, poți avea niște rezultate. Gândind în modul acesta că mai facem câte un pic, cred că mai trec 20 de ani și ieșiți la pensie. Rugămintea mea este să vă implicați și să cereți suport. Nu m-ați contactat niciodată și sunt prefect de peste 6 luni”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Directorul OSPA a explicat că a făcut totuși ceva: a schimbat geamurile. Iar anul viitor intenționează să schimbe caloriferele și instalația termică. A încercat o scuză: „Dar știți dvs., nu suntem singura clădire care arată așa, din păcate”.

 

600 mp

are clădirea în care funcționează OSPA.

 

Și este rar vizitată de public.