Prefectul a băgat directorii în ședință cu urșii care au apărut la Botoșani: Ursoaica cu doi pui este cea mai periculoasă

Situația fără precedent din județul Botoșani cu apariția mai multor exemplare de urși a provocat o ședință la Prefectura Botoșani la care au participat șefii unor instituții cu atribuții în acest domeniu.

 

Ce facem cu urșii?

 

Au fost convocați de prefectul Dan Nechifor directorii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Direcției Silvice, Gărzii de Mediu dar și reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS).

 

„Vom lucra etapizat în sensul în care cei de la AJVPS și cei de la Direcția Silvică vor face inventarierea pentru că, să spunem că nu știm exact care este numărul exemplarelor din județul Botoșani. După ce facem inventarierea vom încerca să relocăm ursoaica cu cei doi pui pentru că este cea mai periculoasă din punct de vedere al specialiștilor, în alt județ cu rezervație de urși”

Dan Nechifor, prefect

 

După inventarierea exemplarelor care se află pe teritoriul județului Botoșani, se va face declararea populației de urși dar și dacă prezintă pericol pentru populație.

 

Ar veni din Ucraina

 

DSVSA supraveghează și decontează contravaloarea tranchilizantului în cazul în care ar fi nevoie de relocare.

 

 

„Ei bănuiesc că au venit din partea ucraineană. Înmulțirea populației de urși, în general masculii dominanți îi fugăresc pe ăștia care nu câștigă lupta și automat ei își caută alt teritoriu de înmulțire având în vedere că au un areal de 80 km pe fiecare urs”,

Dan Nechifor, prefect

 

Până la acest moment în județul Botoșani au fost văzute o ursoaică cu doi pui la Concești, un urs în satul Alba, comuna Hudești, și un alt exemplar la Havârna.

 

Urșii sunt animale pașnice, care evită conflictele atât între ele, cât și cu alte animale sau cu omul. Dacă trebuie să-și apere puii, hrana ori teritoriul, ei devin adversari extraordinar de periculoși. Pe om, ursul nu-l atacă decât dacă-l întărâtă sau îl rănește, adică dacă-l provoacă, dar în general, se simt în largul lor departe de așezările omenești. În apropierea așezărilor omenești se transformă în fiare de temut, atacând atunci când sunt înfometați și mamifere mari.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store