Povestea profesoarei de geografie care s-a refugiat la Botoșani după ce un cunoscut scriitor s-a sinucis din dragoste pentru ea

A fost căsătorită de trei ori. O adevărată intelectuală, care a lăsat lumii ştiinţifice lucrări de mare valoare, una dintre acestea fiind chiar şi premiată de Academia Română. Despre un mare scriitor se spune că s-a sinucis fiindcă n-ar fi putut accepta refuzul profesoarei de geografie.

 

Ortensia Racoviţă a fost aleasă Miss România la un concurs de frumuseţe la care a participat în tinereţe. A fost soţia dramaturgului Alexandru Davila. A divorţat şi s-a căsătorit cu Teodor Racoviţă, secretarul lui Titu Maiorescu. A urmat aventura cu scriitorul Alexandru Odobescu, cu 30 de ani mai în vârstă decât ea, iar, apoi s-a căsătorit cu profesorul Gheorghe Buzoianu, un intelectual din tîrgul Botoşanilor.

 

Alexandru Odobescu se îndrăgostise de ea, dar Ortensia îi refuză avansurile, ceea ce îl va împinge pe academician la sinucidere şi va crea un scandal de presă.

 

Din această cauză, la 22 noiembrie 1895, la 12 zile după moartea scriitorului, pentru a scăpa de gura lumii, ea cere transferul la Botoşani. Vine în locul domnişoarei Em. Serescu, la catedra de geografie de la Externatul de fete din Botoşani, scrie Adevărul.

 

Ortensia s-a căsătorit respectabilul profesor de geografie şi istorie Gheorghe Buzoianu, de la Liceul „Mihai Bravul” din Bucureşti. Cei doi s-au căsătorit în anul 1895, iar apoi au venit la Botoşani.

 

„Sfidînd prejudecăţile, Ortensia îşi face treaba la catedră, se implică în viaţa culturală a Botoşaniului, participă la conferinţe şi întruniri artistice, devenind o figură de notorietate. Ea aduce un aer nou, de capitală, care trebuie să îi fi uimit pe tîrgoveţii cu mentalitate conservatoare. În martie 1897, ţine ea însăşi o conferinţă, relatată în detaliu de presa locală. După cum aflăm din revista „Ateneul din Botoşani”, nr. 10, aprilie 1902, p. 8, în sala Teatrului, în cadrul unui matineu literar-muzical organizat de secţia muzicală a Ateneului Român din Botoşani, doamna O. Buzoianu a prezentat un „Studiu comparativ asupra Munţilor Pădurea Neagră, Alpi şi Carpaţi din punct de vedere pitoresc”, ceea ce dovedeşte că se impusese deja drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali ai urbei“, notează Adrian Jicu, istoric literar şi directorul Bibliotecii „C. Sturdza” din Bacău.

 

Ortensia (Racoviţă) Buzoianu s-a stins din viaţă în 1935.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store