Primărie executată silit pentru plata indemnizației unei femei cu dizabilități, care a murit între timp

O situație de o ironie amară se petrece la Botoșani. Un tânăr care s-a luptat ca bunica lui bolnavă să fie încadrată în grad de handicap și să obțină indemnizația  aferentă a câștigat un proces cu Primăria din localitatea de domiciliu și cu alte instituții ale statului.

 

Andrei Seliman s-a prezentat cu bătrâna, Profira Atănăsoae, la Serviciul de Evaluare Complexă al Persoanelor cu Handicap, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a fi încadrată în grad de handicap grav.

 

Se întâmpla undeva prin 2016.

 

Cum a primit un răspuns negativ, a făcut contestație la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Fără a vedea bolnava și doar în baza actelor medicale din dosar, contestația a fost admisă.

 

Și implicit ar fi trebuit să fie făcută și plata indemnizației lunare pentru bolnavă, de către primăria din localitatea de domiciliu, în cazul de față Rădăuți Prut. Indemnizația era echivalentul unui salariu minim pe economie, la acea dată.

 

„În 2016 am avut o bătrânică pe care comisia de la Botoșani nu a vrut să o integreze în grad de handicap. Ulterior a încadrat-o în grad de handicap comisia de la București, care a zis că în conformitate cu legea 448, dacă rețin bine, primăria este obligată să plătească drepturile salariale de la data depunerii dosarului, adică de la data de 15 octombrie 2016 până undeva în martie. Asta este diferența de bani pe care am câștigat-o”,

Andrei Seliman, nepotul bolnavei (foto).

 

 

 

Primăria nu a făcut plata și s-a ajuns la situația în care botoșăneanul a deschis un proces, l-a câștigat și a apelat la serviciile unui executor judecătoresc pentru încasarea sumei, care calculată cu penalități și majorări ajunge în prezent la peste 7.000 de lei.

 

„Am vorbit azi la biroul executorului și mi-a spus că i-au înștiințat de la Trezorerie că s-a instituit poprirea pe conturile Primăriei”,

Andrei Seliman, nepotul bolnavei.

 

Marți, 9 aprilie 2019 la orele după amiezii, primarul comunei Rădăuți Prut a arătat că nu era încă instituită vreo poprire pe conturi.

 

„O fi încercat să le blocheze, dar conturile noastre nu sunt blocate, operăm pe ele. Ce o să facem? Vindem Primăria”,

Viorel Nichiteanu, primarul comunei Rădăuți Prut.

 

”Eu nu îi dau cât vrea el”

 

Mai departe, primarul a arătat că, dacă va primi într-adevăr o decizie din partea unui executor judecătoresc, se va conforma și va achita suma datorată consăteanului său.

 

„Am negociat cu dânsul de atâtea ori, i-am zis să vină să ia banii, a fost o chestie care a câștigat-o ilegal, dar nu putem noi să contrazicem justiția acum. L-am chemat să îi dăm banii, el a venit, eu știu ce mai vrea el acolo, alte penalități și majorări? Eu nu îi dau cât vrea el, îi dau cât o hotărât instanța de judecată. Dacă așa o hotărât, așa îi dăm, bani avem, nu se pune problema banilor”,

Viorel Nichiteanu, primarul comunei Rădăuți Prut

 

Culmea este că între timp, femeia a decedat din cauze naturale iar tânărul este unic moștenitor. 

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: