Portariuc a lansat cu şefii PSD programul naţional pentru agricultură

 

Vicepreşedintele PSD Botoşani, Ovidiu Portariuc a participat duminică la lansarea programului USL privind agricultura şi dezvoltarea satului românesc, unde a discutat cu liderii centrali ai partidului despre problemele satelor din judeţul Botoşani. Una dintre măsurile de politică agricolă propuse de USL se referă la stimularea înfiinţării IMM-urilor în fiecare localitate din România.
„Satele din nordul Moldovei au sărăcit şi  ajuns pustii”
Ovidiu Portariuc consideră că programul naţional pentru înfiinţarea de microfabrici locale poate stimula crearea de noi locuri de muncă în mediul rural. „Realitatea este că satele din nordul Moldovei au sărăcit şi  ajuns pustii pentru că populaţia activă a plecat de acasă în căutarea unui loc de muncă în Spania sau Italia. Noi propunem un program de creare de locuri de muncă la sate, prin care să îi determinăm pe oameni să vină acasă. Dacă în fiecare localitate s-ar înfiinţa câte o microîntreprindere, vom avea mii de noi locuri de muncă la sate în judeţul Botoşani”, a declarat şeful departamentului economic al PSD Botoşani. USL vine cu două programe speciale care converg în direcţia creării de noi locuri de muncă la sate: Programul „Start în Agricultură”, care prevede linii de credit speciale, garantate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), pentru investiţii realizate de fermieri, şi Programul Naţional pentru înfiinţarea de microfabrici locale, care prevede: iniţierea micilor întreprinderi în fiecare localitate, facilităţi pentru constituirea şi dezvoltarea grupurilor de producători, asociaţii, cooperative, promovarea produselor tradiţionale şi ecologice româneşti.
TVA redus pentru produsele agricole
În acelaşi timp, şeful departamentului economic critică taxele excesive pentru producătorii şi procesatorii din domeniul agricol care a dus la scumpirea coşului zilnic al românilor. „Taxele mari omoară agricultura românească şi îi sufocă pe producătorii autohtoni. Voi susţine o cotă redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte, fructe şi legume”, a declarat Ovidiu Portariuc. Acesta consideră că reducerea taxelor este şi o soluţie pentru reducerea evaziunii fiscale în sectorul agricol, care a atins cote alarmante după creşterea TVA-ului: „Proiectele legislative pentru agricultură trebuie făcute la o masă a dezbaterilor cu organizaţiile de producători, procesatori şi comercianţi. Trebuie incluse în ecuaţie problemele de pe toate palierele, astfel încât să generăm politici agricole coerente care să reflecte realităţile din teren”.