Polițiștii și procurorii de la crimă organizată din Botoșani și Dorohoi, chemați în ajutor pentru droguri depistate în veste și pantaloni 

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) –Iași și Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate au indisponibilizat, în cursul zilei de marți, aproximativ 20 kilograme ketamină (drog de risc), introdusă fraudulos în România și destinată pieței de consum din Australia.

 

Plicuri cu gel de siliciu pentru absorbția umidității. Oare...?

 


Potrivit DIICOT, în cursul lunii martie 2025, un bărbat de 37 de ani a procurat din Olanda cantitatea menționată pe care a introdus-o în țară într-un transport de obiecte de vestimentație. Drogul de risc a fost ascuns în interiorul a peste 980 de plicuri inscripționate ca fiind gel de siliciu desicant pentru absorbția umidității (haine) și amplasat în 12 cutii ce conțineau veste și pantaloni.


În scopul ascunderii identității sale reale la momentul, introducerii în țară și ulterior a exportului substanței interzise, suspectul a falsificat prin plăsmuire o carte de identitate, precum și mai multe înscrisuri olografe ce atestau nereal că este mandatat de către o societate comercială pentru a realiza actele de comerț cu bunuri de larg consum (haine), care au servit drept paravan pentru tranzacționarea cantității de drog de risc.

 

 

Ajutat de o femeie 

 


Actele de urmărire penală au relevat că suspectul a beneficiat de ajutorul unui membru de familie, care l-a sprijinit în activitatea infracțională, o femeie de 34 de ani realizând transportarea, în diverse locații, a coletelor în care se afla drogul de risc.


De asemenea, pe 14 aprilie, aceasta a deținut în locuința sa din municipiul Galați, în vederea comercializării, mai multe recipiente conținând diferite cantități de substanțe solidificate și cristalizate, ridicate pe parcursul percheziției domiciliare efectuate.

 

 

Ridicat de pe autostradă 

 


În prezent, bărbatul se află sub o măsură restrictivă de libertate, dispusă în cursul lunii aprilie de către autoritățile din Germania, care l-au depistat în timp ce se deplasa pe autostradă, împreună cu un alt cetățean român, cu destinația România, având asupra lor o cantitate de circa 2,5 kilograme de droguri.


Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la introducerea și scoaterea din țară, fără drept, de droguri de risc, în formă continuată, trafic de droguri de risc, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, uz de fals în formă continuată, respectiv participație improprie la trafic de droguri de risc și trafic de droguri de risc și de mare risc.

 

 

Procurori și polițiști din mai multe județe reuniți pentru acest caz 

 


Acțiunile au beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate  Mureș, Suceava și Galați, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, inspectoratelor de poliție județene Iași și Mureș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați, precum și cel al polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi.


DIICOT precizează că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Ministrul Educației, despre consumul de droguri în rândul elevilor: Nu vă așteptați să facă școala ce nu faceți voi ca părinți