Polițiștii prezenți la o școală din Botoșani - VEZI motivul: FOTO

În cea de a doua zi a Săptămânii prevenirii criminalităţii 2016 dedicată prevenirii victimizării minorilor, poliţiştii botoşăneni au fost alături de elevii din clasele gimnaziale  ale Şcolii Gimnaziale nr.7 Botoşani, în mijlocul cărora au derulat activităţi  de informare.

 

Siguranţa pe Internet a fost subiectul dezbătut de poliţişti cu elevii. Recomandările generale privesc protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

 

Recomandări pentru părinți oferite de polițiști:

 

Descoperiţi împreună Internetul! Comunicaţi deschis copiilor avantajele şi dezavantajele lui. 

 

Fiţi persoana care îl iniţiază pe copil în utilizarea calculatorului şi a telefonului mobil. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice subiect. Aspectele pozitive ale Internetului le depăşesc pe cele negative. 

 

Stabiliti împreuna cu copiii reguli de utilizare a calculatorului si telefonului mobil. 

Obţinerea consensului determină o conduită responsabilă din partea copiilor. Iată câteva aspecte sensibile asupra cărora veţi conveni de comun acord: 
- tipurile de site-uri şi activităţile permise în familie, precum şi cele interzise; 
- durata zilnică a prezenţei copiilor la calculator şi pe Internet; 
- reguli privind datele personale (numele membrilor de familie, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care învată copiii, locul dumneavoastra de munca, detalii privind cărţile de credit etc.); 
- programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator;
- comportamentul adoptat faţă de persoanele necunoscute din mediul virtual (chat, email, SMS etc.). 

 

Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare accesul la calculator şi la Internet! Copilul va fi tentat sa ascundă celor din familie preocupările legate de Internet. 

 

Aşezaţi calculatorul în camera cea mai accesibilă. 
De exemplu, în camera de zi sau sufragerie, unde puteţi urmări site-urile pe care le vizitează copilul. Evitaţi pe cât posibil să vă lăsaţi copilul să navigheze nesupravegheat pe Internet, în intimitatea camerei sale. 

 

Discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă accepta întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefonul mobil. 
Nu acceptaţi niciodată să fie singuri la întâlnire. Datele privind identitatea persoanelor necunoscute (nume, sex, varsta etc.) sunt deseori false, în scopul de a pătrunde mai uşor într-un grup de copii sau tineri. 

 

Încercaţi să aflaţi mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, aşa cum doriţi să-i ştiţi şi pe cei din lumea reală. 
Încurajaţi-i pe copii să vă povestească despre aceşti prieteni, unde i-au întâlnit, ce discută etc. Inchiderea bruscă a calculatorului sau schimbarea rapidă a ferestrelor pe monitor pot fi semne că ei comunică cu persoane cu care nu ar trebui. 

 

Învăţaţi copilul să nu răspundă e-mail-urilor de tip Spam, la mesajele de hărţuire cu conţinut jignitor, agresiv sau obscen. Raportaţi orice forma de abuz autorităţilor, se arată într-un comunicat venit pe adresa redacției.