Polițiștii botoșăneni puși să muncească în bătaie de joc

Societatea funcționează după o serie de reguli stricte menite să asigure o bună conviețuire între oameni. Iar acest climat de ordine este asigurat în proporție covârșitoare de cadrele care activează în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. Un apel la 112 și distanța efectivă până la apariția omului îmbrăcat în uniforma statului este cronometrată atent de cetățean.

 

Disperarea de la locul unui accident rutier se îndreaptă tot către omul îmbrăcat în uniformă. Domolirea unui scandal cu violențe cade tot în sarcina polițistului, la fel ca misiunea de a prinde un infractor care a sustras telefonul unui copil sau a înșelat încrederea unei bătrâne căreia i-a luat economiile.

Puțini dintre cetățenii cu așteptări de la omul legii cunosc și aspecte legate mai mult de … ”bucătăria”  acestei instituții. Și despre logistica pe care polițistul o are la dispoziție pentru a-și putea face datoria. Iar detalii legate de acest aspect au fost dezvăluite, într-o oarecare măsură în cadrul unei ședințe de bilanț a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Botoșani.

”Vreau să vă spun că este chiar strigător la cer, comunitate de Poliție la nivel județean, în anul 2016 va primi de la bugetul Ministerului de Interne, bugetul statului, suma de 3 miliarde. Nu vorbim de salarii, acolo este capitol separat. Dar pentru o unitate de Poliție la acest nivel cu 800 și ceva de cadre de Poliție, cu parc auto, cu unități care unele sunt în paragină, cu posturi de Poliție care nu au mai reușit să fie reparate în timp și alte mijloace logistice, se alocă o sumă de 3 miliarde din 70 de miliarde cât a fost necesarul” – Dumitru Zmău, președinte ATOP.

Grăitoare este și alocația bugetară făcută de Consiliul Județean pentru o serie de achiziții la IPJ Botoșani și care este mai mare decât cea de la MAI.

”S-a aprobat acea sumă de 352.000 de lei pentru ceea ce ei consideră chestiuni stringente pentru că așa și discutat și așa am fost de acord, să dăm ce putem da noi pentru siguranța cetățeanului. Nu putem da tot necesarul, gândiți-vă că ei au nevoie de 70 de miliarde pentru a funcționa la parametri optimi. Deci anul acesta este unul de austeritate pentru Poliție” – Dumitru Zmău, președintele ATOP.

Iată ce se va cumpăra pentru polițiști din fondurile alocate de CJ: