De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Acțiunea a fost coordonată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava. De asemenea, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Parcarea din fața Serviciului s-a umplut de mașini înainte de ora 7:00, când procurorii au descins în birouri și când majoritatea polițiștilor de la ”Circulație” încă nu veniseră la serviciu. În total au fost efectuate 20 de percheziții, fiind puse în aplicare 17 mandate de aducere.
Cercetările vizează o serie de suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în perioada iunie – noiembrie 2020. Acuzațiile principale sunt luare și dare de mită.
După perchezițiile domiciliare, polițiștii au fost aduși la sediu, iar în prezența lor s-au făcut mai multe cercetări în birouri. S-au confiscat mai multe bunuri personale, în special telefoanele mobile.
Și mașinile cu radar au fost verificate de organele abilitate, motiv pentru care anchetatorii ar fi ridicat și hard disk-urile de la câteva dintre aparatele radar. De asemenea, anchetatorii au ridicat și înscrisuri de la etiloteste.
În fața camerelor de filmat polițiștii nu au scos niciun sunet și nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor privitoare la faptele de care sunt acuzați. Unii dintre ei și-au tras gluga pe cap și cu masca de protecție pe față cu greu puteau fi recunoscuți.
La ieșirea din sediu au fost din nou flancați de jandarmi, băgați în mașină și duși cu girofarul la audierile de la DNA Suceava.
Informații privind desfășurarea unei anchete DNA la Serviciul Rutier începuse să circule, coincidență sau poate nu, cu puține zile înainte ca ministrul Afacerilor Interne (MAI), Lucian Bode, și chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat al MAI, să efectueze luna trecută o vizită la Botoșani.
Atunci, unii jurnaliști au dorit să îi întrebe la Dorohoi pe oficialii guvernamentali, care participau la inaugurarea sediului Poliției Municipale, despre investigația derulată de procurorii anticorupție, doar că înainte ca ministrul să ia cuvântul, li s-a comunicat că nici la Dorohoi și nici la Săveni nu se permite adresarea de întrebări.
Tot în acele zile a transpirat informația că pe unele autospeciale de la Serviciul Rutier Botoșani s-ar fi montat dispozitive de înregistrare care ar fi înlesnit desfășurarea cercetărilor, în sensul că interceptările efectuate ar fi confirmat suspiciunile procurorilor.
Perchezițiile desfășurate miercuri ar fi vizat și doi martori.
Unii dintre polițiștii cercetați au fost ridicați de acasă și transportați direct la DNA Suceava, fără a mai fi aduși la Serviciul Rutier din Botoșani.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: