Poliţiile rurale funcţionează la "cotă de avarie"

 

În toamna acestui an, mai exact pe data de 20 septembrie, în urma unor directive de la nivel central o serie de structuri din subordinea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) au trecut printr-un proces de reorganizare. Ceea ce înseamnă că au fost desfiinţate posturile de poliţie rurale şi s-au înfiinţat 10 secţii rurale împuternicite cu câte un ofiţer.


În mediul rural, IPJ are deficit de personal şi este probabil ca acest lucru să se facă resimţit în perioada următoare prin creşterea infracţionalităţii. Pentru a putea preîntâmpina astfel de situaţii, de la nivel central se lucrează la o schemă de egalizare a statului de funcţii la nivelul tuturor inspectoratelor, iar poliţiştii efectuează patrulări continue pe raza judeţului. Chiar şi aşa numărul poliţiştilor angrenaţi în activităţi de asigurare a ordinii publice în mediul rural este unul redus. În urma reorganizării s-au înfiinţat 10 secţii rurale în Botoşani, Hlipiceni, Corni, Flămânzi, Ştefăneşti, Săveni, Dorohoi, Pomârla, Mihăileni şi Darabani, iar o astfel de structură are arondate mai multe localităţi din împrejurimi. „Pe componenţa resurselor umane, înainte de această reorganizare, deficitul de la Botoşani se regăsea în special în zona rurală, la agenţi. L-am informat  şi pe dl. ministru când a fost la Botoşani, că noi am plecat cu un deficit de -17%. Din start 100 de funcţii au fost radiate, că aşa a fost. Alte judeţe aveau chiar peste stat ocupate. Automat noi am plecat cu un handicap pe componenţa resurselor umane. (…) Sunt perspective să avem suplimentare pe zona rurală. Aşteaptă promoţia de agenţi care trebuie încadrată cu începutul anului 2012”, a declarat Viorel Şerbănoiu, inspector-şef al IPJ.
„La Botoşani nu sunt locuri călduţe în Poliţie”
La nivel naţional a fost constituită o comisie care are ca scop echilibrarea statelor de funcţii, ceea ce înseamnă că şi la nivelul judeţul Botoşani s-au făcut promisiuni pentru suplimentarea posturile de la ţară. Însă, potrivit conducerii IPJ, noile posturi nu vor fi în nici un caz ocupate de persoane care sunt în căutarea unui eventual „post călduţ”.  „La Botoşani nu sunt locuri călduţe, că au mai venit unii colegi că vor o funcţie rezonabilă, că nu ştiu ce junghi au în coastă. La Poliţie se munceşte. Ai probleme de sănătate, Doamne fereşte, suntem oameni, dar ne reorientăm”, a conchis inspectorul-şef. Momentan în mediul rural sunt în acţiune 20 de ofiţeri şi 182 de agenţi şi au fost scoase la concurs cele 10 posturi de şefi de secţie. (E.Ş.)