Anul 2018 este unul de o însemnătate majoră pentru românii de pretutindeni. Și asta datorită Marii Uniri din anul 1918.
Puține sunt probabil persoanele care cunosc în detaliu modul în care s-au desfășurat evenimentele premergătoare săvârșirii acestui act de unitate naţională.. Și puțini sunt cei care dau importanță istoriei.
Astăzi însă, datorită unui proiect implementat de Asociația B-Right Media, cu sprijinul financiar al Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană de Sport și Tineret, zeci de elevi au pătruns mai adânc în istoria ultimului veac.
Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, a avut un discurs pe marginea Anului Centenar.
„Îmi place să văd atâția tineri prezenți la o activitate și vreau să cred că veți rămâne marcați de ceea ce se va întâmpla astăzi”,
Daniel Botezatu, profesor Colegiul Național Mihai Eminescu
„Anul 1918 a fost ca un arc de boltă, o ultimă construcție”, a apreciat Daniel Botezatu, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu.
O nouă construcție a unor capete încoronate care au contribuit la reîntregirea teritoriilor românești aflate sub ocupație străină.
„Atunci a existat o elită politică, lucru pe care nu-l pot afirma astăzi, din păcate. Au existat niște oameni care au lăsat deoparte interesele meschine și au reușit să-și canalizeze energiile chiar dacă erau din partide diferite, liberali și conservatori. Au reușit să-și unească eforturile pentru binele țării”,
Daniel Botezatu, profesor Colegiul Național Mihai Eminescu
A enumerat trei personalități ale Marii Uniri și ale evenimentelor dinaintea actului de la Alba Iulia: Regele Ferdinand, Regina Maria şi Ion IC Brătianu, prim-ministru al României în cinci rânduri.
Daniel Botezatu a făcut o incursiune în istoria evenimentelor care au trasat granițele României de astăzi. Adolescenții din sală l-au ascultat, aproape fără să răsufle.
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL: