Guvernul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor, care va avea structuri în toate judeţele, va funcţiona cu 488 de angajaţi şi 88 de medici veterinari şi va fi dotată la cel mai înalt nivel, pentru a putea interveni de urgenţă în salvarea animalelor, a anunțat pe data de 15 octombrie 2020 ministrul de interne, Marcel Vela.
De la acest anunț și celebra fotografie a ministrului de interne Marcel Vela cu un cățel, nu s-a mai întâmplat nimic.
Poliția Animalelor a fost înființată doar la televizor, pentru că în teritoriu inspectoratele de Poliție nu au primit și normele de aplicare.
„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean nu a fost demarată procedura de înființare a structurii Poliția Animalelor, iar până în momemtul de față nu deținem date oficiale cu privire la modalitatea de organizare și funcționare a acesteia”,
IPJ Botoșani
Potrivit calculelor estimative, județului Botoșani i-ar reveni 10 posturi pentru această structură care va proteja animalele, ce vor fi ocupate de polițiști și medici veterinari. Nu se știe însă când vor fi organizate și concursurile iar Poliția Animalelor va deveni funcțională.
Medicul Elena Cardaș este cunoscută ca fiind o mare iubitoare de animale. A povestit că urmărește pagina de socializare a ministrului, tocmai pentru faptul că militează pentru înființarea acestei structuri polițienești.
Și probabil cazurile de maltrarare nu vor mai fi atât de frecvente. Însă a considerat că la nivel guvernamental, în contextul pandemiei, probabil există alte priorități la acest moment.
„Probabil cum cu pandemia și cu problemele astea, consideră că nu e prioritatea chiar numărul 1. Eu lucrez acum la Podriga și am parte de foarte multă violență văzută cu ochii mei, pui aruncați, cozi tăiate, urechi ciunțite, decapitați, spânzurați, adică urât, nu povești”,
Medicul Elena Cardaș, iubitoare de animale
Prin înființarea Poliției Animalelor, iubitorii prietenilor necuvântători dar și deținătorii de câini sau pisici ar avea cui să se adreseze în cazuri extreme.
Elena Cardaș a povestit și că există astfel de abuzuri grave la adresa animalelor chiar în județul Botoșani unde un primar ar apela la metode nu tocmai legale pentru a rări câinii fără adăpost.
„Vă spun sincer, neoficial, pe surse, că primarul dă ordin din când în când să fie otrăviți câinii. Pentru că nu au adăposturi, și li se pare că e mai „fun” așa să pună otravă, imediat este o mașină în spate care-i colectează și îi duce la groapa de gunoi, nici măcar dovezi nu sunt. Numai vezi că nu mai sunt câinii. I-au otrăvit câinele unei d-șoare, câine de rasă pe care-l mai lăsa afară să zburde în jurul blocului. Și ea a făcut mai multe petiții, a vrut să organizeze un protest, era foarte afectată că i s-a otrăvit câinele”,
Medicul Elena Cardaș, iubitoare de animale
Stricnina ar fi cumpărat din Republica Moldova și adusă de cineva din familia respectivului primar: „Toată lumea știe că acolo câinii se otrăvesc, cu strcnină, se știe și cine aduce otrava de la moldoveni, la noi în România fiind interzisă. Este o mafie, dar toată lumea tace”.
Polițiștii la acest moment au alte atribuții de serviciu și nu aprofundează legislația în vigoare privitoare la maltratarea animalelor.
Deși există și situații, mai rare ce este drept, prin care chiar oamenii legii de la Botoșani apără necuvântătoarele.
Pe 22 octombrie, echipajul de Poliție format din tânăra Iulia Froicu și colegul ei Florin Ionuț Bucșă au avut în atenție situația unei pisici pe care au găsit-o plină de sânge. Un botoșănean bănuia că pisicii i-a fost tăiată coada de un vecin. Au dus-o de urgență la un cabinet veterinar unde au găsit deschidere, patrupedul intrând imediat în operație.
„Din fericire s-a dovedit a fi doar un accident. O intervenție și o implicare frumoasă, spunem noi, din partea Poliției și care ne dă totuși speranța că pe viitor lucrurile se vor schimba în privința protecției și bunăstării animalelor. Mulțumim Poliția Română”,
Au transmis reprezentanții cabinetului Triovet.
*foto Triovet
Iulia Froicu este singura polițistă din România care la doar 21 de ani a fost premiată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Ea i-a salvat viața unui botoșănean rănit într-un accident rutier.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: