Podul din Botoșani construit pe vremea lui Ștefan cel Mare: După 500 de ani, rămâne și astăzi cea mai trainică lucrare din Botoșani – GALERIE FOTO

Construit în anul 1503, podul este și astăzi mândria sătenilor.

 

Un pod din piatră peste râul Miletin, care a fost construit pe vremea lui Ştefan cel Mare, în anul 1503, și inclus şi pe Lista monumentelor istorice  având codul de clasificare BT-II-m-B-01958) face parte din Drumul Judeţean 208H și reprezintă "mândria" sătenilor din localitatea botoşăneană Coşula.

 

Construcţia peste Miletin, care este cunoscută în zonă ca fiind "Podul lui Ştefan cel Mare", a fost supusă, de-a lungul timpului, unor procese de restaurare, însă, bolta acestuia nu a fost niciodată refăcută, ceea ce indică trăinicia lucrării, în condiţiile în care în acele vremuri a fost construit pentru copitele cailor şi roţile carelor, iar acum suportă circulaţia autovehiculelor de pe acest drum judeţean.

 

Lucrarea este atât de solidă încât a rezistat tuturor viiturilor de pe Miletin.

 

Podul ştefanian de pe drumul judeţean DJ 208H se află în imediata vecinătate a Mănăstirii Coşula, complexul monahal este ctitoria marelui vistiernic Mateiaş Coşolvei şi este cunoscut pentru fresca veche de peste 500 de ani şi legendarul Galben de Coşula, precizează postarea de pe grupul Botoșani - Atracții și trasee turistice.

 

De altfel, podul lui Ştefan cel Mare şi arbaleta lui Mateiaş Coşolvei sunt singurele elemente de pe stema comunei Coşula.

 

 

În anul 2001 au fost executate lucrări de reabilitare a podului prin co-finanţare de la Guvernul României şi din fonduri PHARE, arată sursa citată.

 

(Foto: Botoșani - Atracții și trasee turistice)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store