Ploaie de acuzații pentru directorul APIA : furt de parolă, falsuri, zădărnicirea unor controale, concert în Ungaria

În urma anchetei demarată de procurorii DNA Suceava au reieșit mai multe nereguli grave ce ar fi fost săvârșite de directorul executiv al APIA Botoșani, Liviu Zaharia. Redăm mai jos o parte din comunicarea făcută de DNA Suceava.

 

Zaharia a utilizat parola unei angajate

În contextul derulării unui control ce viza verificarea situaţiei unui teren pentru cultivarea căruia se ceruseră subvenţii, inculpatul Zaharia Liviu-Stelian a întreprins demersuri pentru soluţionarea, în beneficiul fermierului, a situaţiei apărute, ceea ce l-a scutit pe acesta din urmă de sancţiuni pecuniare. În acest sens, directorul instituţiei ar fi intervenit ilegal şi în sistemul informatic al A.P.I.A Botoşani, pentru a modifica o serie de date aferente dosarului stocate în format electronic. În acest scop, Zaharia Liviu-Stelian a utilizat ilegal parola de acces a unei angajatei care gestiona dosarul fermierului favorizat.

Concert în Ungaria pentru 950 de hectare de teren invizibil

Totodată, există indicii potrivit cărora, Zaharia Liviu-Stelian  ar fi zădărnicit un control ce viza legalitatea atribuirii de subvenții unui fermier și societății pe care o administra, demarat ca urmare a unei petiții. Pentru cea mai mare parte din suprafeţele de teren incluse în dosarele depuse la Centrul Judeţean Botoşani A.P.I.A., fermierul respectiv nu ar fi deţinut documente legale în baza căror să facă dovada clară a exploatării. Acesta a depus dosare de subvenţionare atât în nume personal (50 ha), cât şi al unei societăţi comerciale (900 ha).
În schimbul sprijinului pe care Zaharia Liviu Stelian l-a acordat unuia dintre fermieri,  la sfârșitul lunii mai 2014, există indicii că fermierul respectiv i-a oferit două bilete la un concert în Ungaria, precum și cazarea pentru două persoane la un hotel din Budapesta.
În calitate de membru al comisiei de examinare, a Zaharia Liviu Stelian ar fi facilitat ocuparea funcţiei de consilier debutant în cadrul APIA Botoşani a unei persoane apropiate.

Contracte de arendă pe numele unor persoane decedate

De asemenea, rezultă indicii în sensul obţinerii de către Faraon Gheorghe de avantaje materiale de la un fermier care a oferit diverse produse agricole în scopul evitării unor controale care urmau să stabilească legalitatea obținerii subvențiilor. Aceasta întrucât, pentru o mare parte din terenurile înscrise în declarațiile de suprafață, fermierul nu deținea documentele legale justificative care să facă dovada clară a exploatării suprafețelor, existând și indicii că acesta ar deține contracte de arendă false ori încheiate în numele unor persoane decedate.
În acest sens, Faraon Gheorghe, în calitate de şef al Serviciului Control, le comunica unor fermieri date referitoare la controalele în teren, privind suprafețele cultivate sau verificarea animalelor, pe care urmează să le efectueze funcționarii APIA.

Epuraș - măgării cu comisie de control

În calitate de șef al Serviciului Inspecție Cota de Lapte și Supracontrol, există indicii că Epuraș Ovidiu, în cursul lunii august 2012, i-a convocat pe reprezentanții acestor fermieri , la sediul APIA Botoșani, unde li s-a comunicat că au fost sprijiniți de el și alți funcționari APIA în scopul obținerii preferențiale a subvențiilor pentru suprafață acordate în cadrul culturilor verzi.
Aceasta, având în vedere că,  pentru o parte însemnată a terenurilor înscrise în cererile de subvenție, nu se respectau condițiile de acordare a sprijinului financiar întrucât pe terenurile respective nu erau înființate culturi de toamnă conform normelor și procedurilor APIA în această materie. Totodată, în cursul lunii august 2012,  Epuraș Ovidiu, care avea ca și sarcină de serviciu stabilirea echipelor de control în teren pentru marii fermieri, a dispus înlocuirea echipei de control inițiale care să efectueze verificările specifice la o fermă, desemnând în acest sens ca raportul de control să fie întocmit de un anumit funcționar care, deși nu a efectuat verificările în teren, a acceptat să întocmească raportul de control.
Totodată, există indicii din care rezultă că Epuraș Ovidiu, direct sau prin intermediul unor subordonați, a acordat în campania anului 2012, sprijin financiar mai mare decât li se cuvenea unor fermieri, raportat la numărul de ovine pe care îl dețineau.

Intră în scenă Târzioru cu hectare de teren cultivate pe hârtie

Din actele dosarului rezultă și indicii privind activităţile ilicite legate de solicitarea şi obţinerea ilegală de subvenţii din domeniul agricol, în special din categoria plăţilor directe pe suprafaţă, de către fermieri care au dosare gestionate la nivelul Centrului Local Săveni al A.P.I.A. Botoşani. Concret, până în prezent, au fost identificate 15,78 ha de teren agricol administrate de Tîrzioru Petru-Relu, primarul oraşului Săveni, judeţul Botoşani. Până în prezent, au fost identificate peste 20 ha de teren agricol administrate de Tîrzioru Petru-Relu, situate pe raza administrativ-teritorială a oraşului Săveni și a localităţii Coţuşca, pentru care s-au solicitat/încasat în mod ilegal subvenţii. O parte din aceste suprafețe nu au fost deloc cultivate, deși acesta menționase că pe terenurile respective sunt culturi de floarea soarelui sau rapiță.
CITEȘTE:
 Procurorii DNA deconspiră caracatița de la APIA : CUM acționau funcționarii și fermierii pentru fraudarea fondurilor UE