Peste jumătate de miliard de lei vechi prejudiciu făcut de consilierele unui director general

La Botoșani nu mai trebuie să fii prefect, președinte de Consiliu Județean sau primar de municipiu reședință de județ pentru a avea un cabinet la dispoziție. Este suficient să fii și director general la o unitate subordonată CJ. Atunci societatea cheltuiește și peste jumătate de miliard de lei vechi pentru remunerarea consilierilor. Unii ar spune că ilegal...

 

Posturile au apărut în organigramă după ce s-au făcut angajările

Controlul efectuat de Camera de Conturi Botoșani la SC Nova Apaserv SA a scos la iveală și nereguli referitoare la formarea cabinetului directorului general. Astfel, în perioadele iulie-august și noiembrie-decembrie 2013, când s-au efectuat angajările, nu existau aceste posturi vacante în organigramă. Statele de funcții au fost modificate și aprobate ulterior angajării respectivilor consilier. Mai mult, potrivit controlorilor financiari de la Camera de Conturi Botoșani, lefurile plătite acestor consilieri, stabilite prin contractele individuale de muncă, nu corespund nivelului de salarizare prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) care era valabile în anii 2013-2014 la nivelul societății, pentru funcții similare, corespunzătoare condițiilor de studiu.

Salarii nejustificate de peste 50.000 de lei

”Coeficienții de ierarhizare din contractele individuale de muncă pentru funcțiile de consilier în cadrul cabinetului directorului general nu corespund cu coeficienții de ierarhizare din CCM pe anii 2013-2014, din punct de vedere al condițiilor de studiu”, se arată în raportul întocmit de Camera de Conturi Botoșani.
Reprezentanții acesteia au estimat că, prin nerespectarea în contractele individuale de muncă pentru consilierii din cabinetul directorului general a nivelului de salarizare prevăzut în CCM s-au plătit nejustificat salarii în sumă de 52.976 de lei.

Șefii de la Apă nu văd nici un prejudiciu

Conducerea operatorului licențiat de apă și canalizare a răspuns că nu există o grilă de salarizare a personalului angajat la societățile comerciale, lefurile angajaților acestor unități fiind stabilite potrivit Codului Muncii și a CCM stabilit la nivel de ramură și de unitate.
”Atât timp cât salariații au prestat efectiv munca pentru care au fost angajați, societatea le datorează sumele de bani prevăzute cu titlu de salariu în contractul individual de muncă încheiat între părți, iar sumele plătite salariaților cu titlu de salariu nu pot reprezenta un prejudiciu în patrimoniul angajatorului”, au menționat reprezentanții SC Nova Apaserv SA.

Camera de Conturi cere recuperarea banilor

Justificările conducerii furnizorului de apă nu i-au mulțumit nici pe departe pe auditorii de la Curtea de Conturi. Potrivit acestora, deși CCM se aplică pentru toți salariații din unitate. Prevederile nu au mai fost valabile și în cazul consilierilor din cadrul cabinetului directorului general.
”În această situație sumele plătite salariaților cu titlu de salariu reprezintă un prejudiciu în patrimoniul societății comerciale”, a concluzionat Camera de Conturi Botoșani.
În consecință, instituția a cerut ca până la 31 mai 2015 să se stabilească întinderea prejudiciului cauzat societății comerciale prin prevederea în contractele individuale de muncă a unor salarii mai mare decât cele din CCM și luarea măsurilor pentru recuperarea integrală a prejudiciului produs.
Sergiu BĂLĂȘCĂU
CITEȘTE ȘI:
 Dați în vileag de Curtea de Conturi: Prime de vacanță și facilități apă-canalizare pentru directorii de la Apă
[[banner]]
CITEȘTE ȘI:
 Foşti&actuali consilieri, soţie de vice CJ, fost director, proces pentru o leafă de-un miliard