PERICOLUL din pereții caselor, avertismentul specialiștilor: Școlile și grădinițele au deja un nivel crescut

Reabilitarea termică a clădirilor poate avea consecințe grave asupra sănătății, întrucât concentrația de radon, un gaz cancerigen, crește.

 

Oamenii de știință atrag atenția că marea problemă o reprezintă în special reabilitarea grădinițelor și școlilor.

 

Așa avertizează cercetătorii de la Universitatea "Babeș-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca.

 

Iar situația devine și mai gravă atunci când vorbim de reabilitarea grădinițelor și școlilor. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior.

 

"Cercetătorii UBB atrag atenția că, după reabilitarea termică a clădirilor în care își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice, școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult, depășind cu mult limita maximă admisă și punând în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care își petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică", se arată într-un comunicat transmis, marți, de UBB.

 

 

A doua cauză de cancer pulmonar

 

Potrivit sursei citate, radonul reprezintă a doua cauză de cancer pulmonar.

 

România are în implementare, încă din 2018, un Plan Național de Radon care vine în întâmpinarea acestei directive, prin care măsurarea concentrației de radon în aerul din clădiri cu școli, grădinițe și creșe, spitale și în alte tipuri de clădiri publice cu grad de ocupare ridicat, precum și aplicarea unor lucrări pentru protecția față de radon sunt obligatorii.

 

Specialiștii UBB mai arată că, în 20% dintre școlile investigate, concentrația de radon depășește limita admisă.

 

"Legislația din România prevede că nivelul de referință de la care se impune aplicarea remedierii pentru concentrația de radon este 300 Bq/m3, iar o astfel de expunere echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, respectiv cu efectele cauzate de fumatul a 16 țigări/zi", se menționează în comunicat.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store