Pepeni şi banane irosite de criză în Piaţa Centrală

 

Pieţele nu mai sunt ce erau odată din cauza lipsei acute de bani. Comercianţii se plâng de marfa care se strică pe tarabe şi trebuie să o arunce, fără ca cineva să îi despăgubeacă pentru risipă. Aceștia susțin că Piaţa Mare din Botoşani ar avea cele mai scumpe chirii pentru tarabele vânzătorilor la nivel de ţară.

Lipsa banilor îi face şi pe botoşăneni să cumpere strictul necesar în ceea ce privesc fructele şi legumele. Pepenii, bananele sau căpşunile ajung să se strice pe mesele vânzătorilor, deoarece preţul acestora este prea mare pentru ca localnicii să se poată apropia de ele. Se pare că de anul trecut acestea au crescut cu 20%, motivul fiind scăderea producţiei interne. Multe dintre  fructe ajung să fie aruncate, iar comercianţii nu reuşesc să îşi acopere pierderile. „ Poate din cauza TVA-ului care este mai mare s-a ridicat preţul cu un 20% faţă de anul trecut. Nu cumpără oamenii, tai pepenele şi vând 2- 3 felii, iar restul îl arunc. Nu se apropie oamenii de căpşuni, pepeni sau banane. Nu sunt bani, lumea e prea sărăcăcioasă, nimeni nu vrea să dea monede pe astea pentru că nu au de muncă iar veniturile sunt sub orice critică”, a  declarat unul dintre comercianții din Piața Centrală.

„3 roşii... 2 castraveţi.... şi un măr”
Cele mai vândute legume şi fructe sunt evident cele care au un preţ rezonabil, oamenii cumpărând în cantităţi foarte mici. „Păi ce să se cumpere: îşi ia omul 3 roşii, doi castraveţi, un măr şi cam atât. Bananele le-am scos ieri, s-au ofilit şi le aruncăm. Roşiile în fiecare zi le sortăm şi aruncăm că se strică”, a mai precizat vânzătorul.

Potrivit aceluiaşi botoşănean, la Botoşani, locurile  unde aceştia îşi desfăşoară activitatea, se plătesc dublu faţă de celelalte pieţe din ţară. „Avem cele mai mari chirii la nivel de piaţă din ţară. În majoritatea pieţelor din ţară s-au amenajat chioşcuri, administraţia pieţei a făcut. Şi plăteşti cam 4 – 5 milioane. Noi plătim în jur de 11 milioane pe lună pentru ghereta asta”, a mai menţionat acesta. El a evitat însă să îşi spună numele în urma discuţiei cu reporterul Botoşăneanul.ro întrucât este scârbit de modul în care trăieşte şi lipsurile pe care le are şi nu mai ştie cum să le acopere. „Nu îţi spun cum mă numesc, că mi-e ruşine că m-am născut în ţara asta. Am familie, am cheltuieli, mai trebuie să te îmbraci, să mai mănânci şi tot aşa”, a încheiat vânzătorul.
Nemulţumirea acestui vânzător se poate auzi şi în glasul celorlaţi, iar pierderile pe care aceştia le au în fiecare zi, îi fac să se gândească tot mai mult la o altă formă de a-şi câştiga existenţa pentru a putea acoperi minimul necesar pentru un trai decent.