În ultimul timp, din ce în ce mai mulți pensionari aleg să plece în străinătate după ce își depun dosarul de pensionare. Motivele sunt diverse, fie pentru a-și găsi un loc de muncă, ori pentru a fi aproape de copii.
Persoanele beneficiare de pensii care își schimbă domiciliul în alte state sunt obligate să informeze Casa Județeană de Pensii (CJP) cu privire la această schimbare și să opteze pentru încasarea dreptului financiar fie prin transferul în străinătate, fie prin numirea unui mandatar cu domiciliul în Botoşani care să încaseze banii.
Ce nu știu însă unii pensionari este faptul că sunt nevoiți să trimită în țară și un document ce atestă faptul că sunt în viață. Față de anii trecuți, începând cu anul 2019 aceștia trebuie să transmită de două ori documentul în decursul unui an.
“ Pensionarii care nu mai au domiciliul în România, pot opta pentru plata în străinătate a drepturilor de pensie, în condiţiile legii. Plata pensiilor cuvenite beneficiarilor stabiliţi în străinătate poate fi efectuată în alte ţări, atât din Uniunea Europeană cât și din afara acesteia, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit. Beneficiarii sistemului public de pensii stabiliţi în străinătate îşi pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu sau de reședinţă în contul bancar declarat la casa teritorială de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie”,
a declarat Cristina Anton, director executiv CJP Botoșani
În Botoșani sunt aproape 400 de pensionari botoșăneni care au ales să-și primească pensia în străinătate. Casa de Pensii Botoșani plătește lunar, în alte state prin intermediul Citibank 180 de drepturi de pensie și 200 de pensii pentru persoane stabillite în Israel.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL: