Acest fenomen este frecvent regăsit în unele comunități de la Botoșani.
Luni, 10 decembrie 2018 la Prefectura Botoșani s-a întrunit grupul de lucru mixt care s-a concentrat pe problemele ce sunt înregistrate în comunitățile de etnie romă. În cadrul acestei structuri, mai multe instituții au planuri și strategii pentru a-i ajuta pe cetățenii romi atât să își găsească un loc de muncă dar și să se educe sau să aibă acces la serviciile medicale.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani intervine din acest punct de vedere printr-o rețea formată din 98 de asistenți medicali și 18 mediatori sanitari romi.
Anul acesta s-au efectuat zeci de campanii inclusiv pentru înscrierea nou-născuților pe listele medicilor de familie, lucru omis în aceste comunități.
Mai ales că majoritatea etnicilor minoritari, dat fiind faptul că nu au locuri de muncă, sunt neasigurați, deci nu apar în evidențe medicale. În cadrul acestor campanii, specialiștii au descoperit un fenomen îngrijorător.
„S-au făcut informări cu privire la bolile transmisibile și în ceea ce privește HIV SIDA. Au fost realizate focusuri în această vară și este îngrijorător aspectul cu privire la mamele minore și mai exact copiii cu copii. Acest focus a fost realizat în comunități care au în structură cetățeni de etnie romă și am realizat cu stupoare și am identificat mame de 18 ani cu 3 copii minori bineînțeles”,
Carmen Hliban, reprezentant DSP Botoșani
Pentru ca astfel de cazuri să fie reduse, specialiștii au făcut inclusiv comunicare „door to door”, adică din ușă în ușă.
„Acești copii cu copii trec școala în planul doi pentru că prioritatea devine acel copil. De asemenea, au fost realizate campanii de informare și comunicare”,
A fost concluzia celor de la DSP Botoșani
Din nefericire, copiii care se nasc în astfel de familii, monoparentale și fără educație, în general au aceeași soartă la maturitate.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: