Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București

Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.

 

Despre acest subiect Botoșăneanul a scris în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile: 22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte.

 

Între timp, au existat mai multe luări de poziție din partea unor asistenți medicali care se regăsesc în această situație și care susțin că sunt victime ale unor măsuri abuzive și discriminatorii.

 

Mai mult decât atât, liderii sindicali arată că de fapt, în realitate, numărul celor care se află în situații similare este cu mult mai mare.

 

„Tot ceea ce s-a făcut cu trimiterea la pensie, fortață spun eu, a unui număr doar de 22 de salariați, spun în continuare că este o măsură abuzivă și discriminatorie din partea conducerii spitalului. Numărul este cu mult mai mare, al asistenților care cumulează pensia cu salariul. Depășesc 70, e aproape de 100 dar probabil că CJP încă nu a făcut toată statistica”,

Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean Mavromati

 

 

Totul ar fi pornit de la o serie de raportări solicitate de conducerea Spitalului Județean de la Casa de Pensii, ai cărui reprezentanți au transmis mai multe tabele cu persoane (asistenți medicali) care cumulează pensia cu salariul.

 

Atenție, în aceste cazuri vorbim despre personal medical pensionat pe grupe de muncă și care nu a ajuns la vârsta standard de pensionare prevăzută de lege și anume 65 de ani.  

 

 

„Din acele tabele am fost raportați 22. Fac mențiunea că niciunul din cei 22 nu are împlinită vârsta de 65 de ani. Sunt colegi care au dost 60 de ani, 61 de ani. Deci niciunul nu avea vârsta împlinită vârsta de 65 de ani ca să fie impusă cererea către unitate, așa cum spune legea, pentru continuarea activității”,

Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean Mavromati

 

În plus, chiar și dacă ar fi împlinit 65 de ani, legislația în vigoare le permite asistenților medicali să lucreze încă 3 ani de zile, cu o cerere prealabilă la conducerea spitalului, reactualizată an de an până la expirarea perioadei.

 

Lia Temciuc a mai explicat faptul că nu se știu la acest moment criteriile care au stat la baza trimiterii acasă a celor 22 de asistenți medicali.

Mai ales că sunt situații în care doi colegi de pe aceeași secție, aflați în aceeași situație (cumul de salariu cu pensie) au primit tratament diferit, unul a fost trimis acasă, celălalt a rămas în activitate.

 

 

Iar în cazul celor care au primit decizii de încetare a raporturilor de muncă, nu a existat nicio discuție prealabilă, pentru a fi măcar anunțați de faptul că ies din sistem. Printre cei care au fost trimiși acasă se numără și Lia Temciuc, liderul sindical al salariaților de la Mavromati.

 

„Am fost selectați și ceilalți stau și lucrează. Sunt și eu pe lista aceasta, sigur că da. Eu am 64 de ani și încă puteam rămâne în activitate. Am și depus acțiune în instanță. Mai mult decât atât, din cei 22 cărora le-a încetat contractul, au renunțat la pensie. Deci acum ei nu au nici statut de pensionar, nici statut de salariat”,

Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean Mavromati

 

A fost deschisă o acțiune în instanță pentru concedierea celor 22 de asistenți medicali și în paralel, sindicaliștii se gândesc să trimită o plângere și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

 

Managerul Spitalului Județean Mavromati, Livia Mihalache nu a dorit să comenteze în niciun fel situația creată în rândul asistenților medicali. În schimb, șefului resurse umane din cadrul spitalului care a făcut acest lucru într-o postare pe Facebook i s-a cerut notă explicativă, având în vedere faptul că o parte dintre afirmațiile sale au fost mediatizate în spațiul public.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store