Legea 360/2023, care a intrat în vigoare parțial la 1 ianuarie, a adus modificări semnificative în sistemul public de pensii, reglementând doar patru tipuri de pensii.
Noile categorii de pensii reglementate de lege sunt pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Din 1 septembrie 2024, va exista doar un singur tip de pensie anticipată, în timp ce legea actuală permite două tipuri. Practic, pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată.
Pensiile pentru limită de vârstă pot fi solicitate de persoanele care îndeplinesc condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare la data pensionării, potrivit DC Business. O schimbare importantă este vârsta standard de pensionare, care va fi de 65 de ani pentru ambele sexe începând cu anul 2035.
Noua lege permite doar un singur tip de pensie anticipată, disponibilă cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau au depășit acest stadiu cu până la cinci ani.
Valoarea acestei pensii va fi stabilită prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, potrivit romaniatv.net.
Pensia de invaliditate va fi acordată persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive și au capacitatea de muncă afectată din cauza unor accidente de muncă, boli profesionale sau alte boli și accidente.
Regulile pentru pensia de urmaș rămân neschimbate, fiind acordată copiilor și soțului supraviețuitor al pensionarilor sau al persoanelor care îndeplineau condițiile pentru obținerea unei pensii.
Aceste modificări radicale reflectă eforturile autorităților de a reforma sistemul de pensii și de a asigura o bază financiară sustenabilă pentru viitor.
(Foto: Playtech)