Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii

Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

 

”Moldova 1 va beneficia de un scut antigrindină cu 25 de unități de lansare”


La jumătatea lunii aprilie, deputatul Costel Șoptică a adresat o întrebare publică Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu privire la ”necesitatea diminuării vulnerabilității economiei agricole față de fenomenele meteorologice periculoase”.


Mai exact, parlamentarul l-a întrebat pe ministrul Adrian Oros ce orizont de timp are în vedere pentru dezvoltarea Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 ”și când estimați să aceasta va deveni operațională”?


Președintele PNL Botoșani, care este și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, a menționat că în urmă cu șase luni a luat parte la o întâlnire cu reprezentanții amintitei unități.


La respectiva întrunire au mai participat șefii de la Direcția Agricolă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, precum și fermieri din județul Botoșani, din discuții reieșind necesitatea extinderii sistemelor antigrindină din zona Cotnari – Iași și pe teritoriul județului Botoșani.


”În acest sens, am primit asigurări că Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 va beneficia de un scut antigrindină cu 25 de unități de lansare”,


Costel Șoptică, deputat.

 


În 2021 rachetele se lansează doar de la Iași


În prima săptămână a lunii mai a sosit și răspunsul din partea MADR. În acesta se arată, referitor la zona de nord-est a României, că în bugetul pe anul în curs sunt prevăzute fonduri pentru punerea în funcțiune a încă patru puncte de lansare, toate însă în județul Iași, la Românești, Plugari, Lespezi și Boureni.


Așadar, Botoșani nu figurează pe lista MADR pentru extinderea sistemului antigrindină în 2021.


Ca de obicei, ne alegem cu promisiuni. Ministrul Adrian Oros precizează că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) include și dezvoltarea infrastructurii pentru combaterea căderilor de grindină și creșterea precipitațiilor în perioada 2021 – 2026.

 

 

Din 2024 zboară și de la Botoșani


În cadrul componentei de gestionare a apei din PNRR  se va avea în vedere, susține oficialul guvernamental, și dezvoltarea capabilității de combatere a căderilor de grindină a Centrelor Zonale de Coordonare ale SNACP (Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor – n.r.) utilizând tehnologia rachetelor antigrindină.


”Această măsură implică creșterea semnificativă a suprafeței protejate față de fenomenele meteorologice periculoase prin înființarea a zece noi grupuri de combatere a căderilor de grindină, cu 120 de puncte de lansare amplasate unitar la nivel național, între acestea fiind cuprinse și două grupuri de combatere la Roman (cu nouă puncte de lansare) și respectiv Suceava – Botoșani ce urmează a fi finalizate în 2024”.


Adrian Oros, ministrul Agriculturii.


18


puncte de lansare ar urma să aibă grupul de combatere a grindinei Suceava – Botoșani.


Deocamdată, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 dispune de 12 puncte de lansare operaționale ce asigură protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store