Pariori și ahtiați de jocuri de noroc tăiați de Primărie de la… ajutoare sociale după ce au câştigat la loto şi păcănele

Și municipiul Botoșani are propriii „scriitori” care au rămas fără banii acordați de stat. Nu au scos volume de poezii, cum s-a întâmplat în celebrul caz din Suceava mediatizat la nivel național, ci s-au concentrat pe păcănele sau 6 din 49.

 

Primăria Botoșani, prin Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS) a identificat niște botoșăneni care beneficiau de ajutoare sociale dar care aveau câștiguri și din jocurile de noroc.

 

Împătimiții de păcănele sau alte astfel de jocuri care aduc bani au fost găsiți urmare a unor comunicări cu Loteria Română și societățile înregistrate în acest domeniu.

 

Pariorii cu ajutoare sociale vor fi obligați să dea banii înapoi.

 

„Șapte cetățeni ai municipiului Botoșani care erau beneficiari ai ajutorului social au trebuit să restituie aceste sume de bani deoarece au realizat venituri din jocuri de noroc, venituri pe care nu le-au declarat. Informația a venit în urma verificării declarațiilor pe venit, aceste câștiguri la Loteria Română și la celelalte societăți de profil sunt impozitate iar în baza impozitului se poate deduce care a fost profitul obținut de aceste persoane care, iată, deși sunt beneficiare de ajutor social, au jucat banii la jocuri de noroc”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Așadar, botoșănenii care au câștigat bani la pariuri, păcănele sau loto, vor trebui să dea înapoi sume cuprinse între 200 și 600 de lei, respectiv contravaloarea ajutoarelor sociale.

 

„În funcție de cuantum, acest ajutor se calculează în funcție de venitul per membru de familie. Am dat dispoziție, dacă nu vor returna sumele se va face executare silită. Pe această cale trag un semnal de alarmă și la ceilalți beneficiari de ajutor social să declare toate veniturile pe care le realizează, inclusiv cele din jocuri de noroc. Chiar dacă sunt sume foarte mici”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Într-una din situații, venitul a fost de doar 28 de lei, însă era o sumă ce se regăsea pe lista excluderilor iar în declarația pe propria răspundere nu a fost declarat.

 

„Ei vor trebui să restituie ajutorul social numai pentru luna în care au obținut sumele suplimentare”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Câștigurile din jocurile de noroc s-au ridicat până la maximum 1.000 de lei.

 

Verificările au fost făcute pentru anul 2016 în baza declarațiilor fiscale de la ANAF.