Pâinea din făină de greieri, realizată în premieră națională de studenții din Iași: Este mult mai hrănitoare

Premiera națională a fost înregistrată la Universitatea de Agronomie din Iași, unde studiază și numeroși tineri din Botoșani.

 

În laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași s-a copt prima pâine din făină de greier din România.

 

Proiectul a fost susținut și dezvoltat de Otilia Cristina Murariu, șef de lucrări, doctor, în cadrul Universității de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

 

În anii 2000, ONU anunţa că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare şi creşterea lor poluează mai puţin. În anul 2017, în Finlanda a început să se vândă pâinea cu insecte. Producătorii au dat asigurări că, dacă nu ştii, nu simţi nicio diferenţă. În schimb, spun ei, este mult mai hrănitoare.

 

 

70 de greieri la o pâine

 

La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam trei la sută din ingrediente. Experții spun că greierii au un gust destul de neutru, aşa că nu influenţează prea mult. Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare şi este mare şi conţinutul de proteine.

 

Mai mult, spun specialiștii, 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine, fier, calciu.

 

”Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grâu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Nu conține gluten și poate fi consumat de persoanele care au intoleranță la gluten. Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru, iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii”,

Otilia Cristina Murariu, șef de lucrări

 

Pentru populație nu va fi disponibilă, deocamdată, spune Otilia Cristina Murariu în cadrul unui interviu pentru radiohit.ro, adăugând că, deocamdată, procesul este în faza de testare.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store