Piaţa jocurilor slot-machine, a păcănelelor - cum sunt numite minunatele aparate mâncătoare de bani şi furnizoare, câteodată, de averi care ţin cât spuma la bere, era evaluată, în anul 2012, la 400-500 de milioane de euro, scrie Jurnalul.
Infracţiunile şi evaziunea ţes în jurul acestei pasiuni a românilor nu doar poveşti cu noroc dirijat, ci şi multe dosare care au ca protagonişti capi ai mafiilor locale. În prag de iarnă, la mijloc de noiembrie 2015, liniştea distracţi-ilor din dulcele târg al Botoşanilor a fost tulburată de descinderile şi percheziţiile în câteva locuri de fiţe, dar şi în locante de ţară cu miros de motorină în podele. Tex Hotel-Club şi Cabana Rediu, locuri de nunţi şi banchete cu ştaif ale protipendadei locale, au fost controlate de mascaţi şi procurorii DNA, care au plecat nu doar cu multe calculatoare, dar şi cu Dănuţă Ştefan Viorel şi Costel Calistru, patronii de vârf ai industriei jocurilor de noroc din nordul Moldovei. Aria de investigaţii s-a extins în judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, unde cei doi aveau în derulare de câţiva ani un mecanism de fraudare prin folosirea ilegală a aparatelor tip slot-machine.
Peste o sută de aparate de joc funcţionau fără licenţe şi nu erau înregistrate pentru a fiscaliza operaţiile. Pentru acoperire, aparatele ilegale erau plantate printre câteva care operau corect. Multe păcănele funcţionau în localuri nedeclarate. Dănuţă şi Calistru aveau în echipă un poli-ţist, un avocat, dar şi, captură de mare folos, un inspector teritorial de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc. Mica mafie a reuşit să producă un prejudiciu estimat la 5,22 milioane lei, echivalentul a 1,18 milioane de euro. Dosarul, cu opt persoane incul-pate şi patru firme, a fost trimis în judecată la începutul lunii.
O altă grupare care frauda aparatele slot-machine, dar şi contabilitatea afacerii a fost scoasă din joc în octombrie anul trecut. Infractorii operau în judeţele Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş. Tehnicile erau mai agresive. Banda programa câştigurile prin modificarea înregistrărilor electronice după algoritmi care să permită scoaterea banilor la comandă. Operațiunile erau făcute cu o complicitate a administratorilor de localuri. Câşti-gurile erau voalate pentru diminuarea taxelor către Fisc. Procurorii DIICOT au inventariat 246 de aparate fraudate care funcţionau în cele trei judeţe din Transilvania. La percheziţii, au fost ridicate 25,83 kg aur şi mari sume de bani - 2,29 milioane de lei, 291.000 euro şi un seif plin cu alte sute de mii de euro. Prejudiciul cauzat a fost apreciat la 5 milioane de euro.
Cele două acţiuni de combatere a evaziunii în zona jocurilor de noroc cu popularele păcănele au scos la lumină manierele de fraudare. Bugetul de stat apare cu un prejudiciu de peste 6 milioane de euro, ,,produs” de 450 de aparate tip slot-machine. La nivelul ţării, sunt în funcţiune circa 60 de mii de aparate legal înregistrate. Piaţa pariurilor on-line ilegale a devenit o atracţie pentru mafia italiană. O grupare Ndrangheta care opera din Malta o reţea europeană cu ramificaţii şi în România a fost anihilată anul trecut. Complicii din Bucureşti nu au fost anchetaţi. Zeci de firme de pariuri on-line sunt trecute pe lista neagră a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc. Industria de pariuri dispune de un PR penetrant. Gabriel Biriş, secretar de stat la Finanţe, a apărat de ,,urgia Fiscului”, ca avocat, acest domeniu.
CITEȘTE: Pagubă URIAȘĂ adusă de ”regii păcănelelor” în bugetul statului: CE propun procurorii DNA