Să învățăm de la alții!

De câte ori ați auzit expresia „un antrenor are nevoie de trei ani pentru a alcătui o echipă valoroasă”? Probabil că de multe ori, de atât de multe ori încât a ajuns să fie considerată o sintagmă desuetă. De câte ori ați văzut-o pusă în practică în fotbalul românesc?

 

De puține ori, de atât de puține ori încât memoria are nevoie de sprijin medicamentos pentru a-și aminti astfel de exemple. În România, a sta trei ani pe banca unei echipe de Liga 1 înseamnă enorm, iar ca antrenor trebuie să fii un om cu adevărat norocos să bifezi o asemenea performanță. Trei ani la cârma unei formații de pe plaiurile mioritice pot fi convertiți fără probleme în trei decenii pe banca unei echipe din Premier League.

antonio conte

 
”Ecco perché Conte non può fallire” (CC BY 2.0) by NazionaleCalcio

Antonio Conte a stat trei ani pe banca lui Juventus.

 

Dar nu despre un exemplu din campionatul de elită al Angliei ne ocupăm acum, ci despre unul din Serie A, o altă ligă extrem de volatilă pentru antrenori. Pasionații de predicții pe sportul rege știu foarte bine că sezonul acesta campionatul italian a devenit unul foarte palpitant în privința luptei la titlu, după ce în ultimii șase ani Il Scudetto a reprezentat doar o afacere a lui Juventus. Bătrâna Doamnă a profitat de frământările interne care au existat la marile rivale și a dominat competiția cu autoritate, devenind prima echipă din istoria Italiei care câștigă titlul în Serie A de șase ori la rând. În această perioadă, însă, doar doi antrenori s-au aflat pe banca tehnică a torinezilor, Antonio Conte si Massimiliano Allegri.


Frustrarea rivalelor a crescut în acest interval, astfel că majoritatea s-au întărit cât au putut de bine, iar rezultatele sunt promițătoare în ceea ce privește asigurarea unei competiții impredictibile în actuala stagiune. După 12 etape, între ocupanta primului loc, Napoli, și echipa aflată pe poziția a cincea, AS Roma, este o diferență de doar cinci puncte, cu mențiunea că romanii și concitadina Lazio, care ocupă locul 4, au un meci mai puțin disputat.

Juventus Napoli

 
"Save the Dream at the Supercoppa" (CC BY 2.0) by Save the Dream

Jose Callejon (dreapta) a câștigat Supercupa Italiei cu Napoli in 2014.


Fără îndoială, Napoli este revelația acestui sezon, iar unul dintre artizanii schimbării la față în bine a echipei este antrenorul Maurizio Sarri. Venit pe banca napoletanilor în vara lui 2015, inițial cu un contract pe un sezon, tehnicianul în vârstă de 58 de ani a găsit pe San Paolo mediul perfect pentru a-și împlini potențialul. Munca lui Sarri a fost apreciată din plin de exigentul președinte Aurelio De Laurentiis, care i-a prelungit recent înțelegerea cu încă trei ani. Lăsat să-și facă meseria pentru care s-a pregătit, Sarri culege roadele în al treilea an pe banca lui Napoli, echipă care practică un fotbal spectaculos și eficient. Albaștrii au obținut 10 victorii și două egaluri până acum, marcând 32 de goluri și primind doar opt, cifre care arată un potențial extraordinar al echipei la care strălucesc nume precum Dries Mertens, Marek Hamsik, Pepe Reina sau Lorenzo Insigne.


Exemplul lui Napoli, care a avut răbdare cu antrenorul său și care nu s-a grăbit să vândă jucătorii exponențiali, poate fi o sursă de inspirație și pentru cluburile din România. Performanța înseamnă în primul rând încrederea acordată specialiștilor de a munci după un plan coerent și de durată, nicidecum graba de a schimba de fiecare dată când avem impresia că echipa nu joacă bine.