(P) Cum să filtrezi apa de la robinet la tine acasă! 3 soluții simple și practice

Cu toții folosim, mai mult sau mai puțin, apa de la robinet în scop casnic, pentru igiena personală sau pentru gătit. De cele mai multe ori, tocmai pentru că este folosită cu aceste scopuri, apa trece printr-o serie de filtre cu rol purificator, ba chiar mai mult, substanțele adăugate (cum ar fi de exemplu clorul) au același efect.

 

Sursa foto: https://www.shutterstock.com

 

Ce ne facem însă cu conductele vechi de zeci de ani, prin care apa pe care o folosim acasă sau la birou, trece zilnic? Ce ne facem cu bacteriile și microbii pe care aceasta le adună de pe pereții plini de reziduuri ale conductelor? Par a fi întrebări fără răspuns, întrucât curățarea conductelor nu ține de noi.

 

Cu toate acestea, grație tehnologiilor moderne ce au în permanență în vedere îmbunătățirea calității vieții, dispunem astăzi de metode prin care putem rezolva această problemă.

 

3 metode garantate de purificare a apei de la robinet

 

Fiind folosită zilnic în zeci de locuri și cu zeci de scopuri, puritatea apei nu ar trebui să fie o utopie, ci mai degrabă o realitate. Există astăzi soluții moderne, la îndemână, prin care putem elimina bacteriile și microbii din apă.


Astfel, într-o ordine aleatorie, cele mai eficiente 3 metode sunt următoarele:

 

1.Utilizarea unui sterilizator UV


Un sterilizator UV este un instrument prin care se asigură eliminarea microorganismelor, bateriilor, algelor, fungilor și a tuturor impurităților din apă în proporție de 98%. Mecanismul are la bază raze-ultraviolete foarte puternice, ce acționează doar asupra microorganismelor din apă, nu asupra calității acesteia.

 

Astfel, apa rezultată este perfect sigură din punct de vedere bacteriologic și chimic. Pe lângă avantajul de a elimina extrem de eficient virușii și microbii din apă, sterilizatorul UV aduce un beneficiu enorm pentru copii, aceștia fiind cei mai predispuși la a prelua acești viruși.

 

2.Sistemele clasice de filtrare a apei


Specialiștii recomandă clasicele sisteme de filtrarea a apei cu osmoză inversată pentru zonele în care apa este deja tratată împotriva microbilor (de obicei este vorba despre zonele urbane). Acestea sunt cel mai simplu de folosit, putând fi instalate sub chiuveta din bucătărie sau din baie, chiar undeva la vedere.

 

Pentru că funcționează pe bază de filtre, după o perioadă de utilizare acestea trebuie schimbate (în momentul în care din albe, acestea devin din ce în ce mai înschise la culoare, ca semn al uzurii).

 

3.Folosirea stațiilor de dedurizare

 

Stațiile de dedurizare sunt folosite în special pentru locuințele ce folosesc apă de fântână, pentru că aceasta prezintă o duritate mult prea mare pentru a putea fi folosită de membri familiei. Dedurizatorul are rolul de a extrage ionii de calciu și magneziu (responsabili de duritatea apei), fiind capabil să reducă într-un procent extraordinar duritatea.

 

Cei ce se confruntă ce această problemă știu cât de greu este să folosești apa dura în activitățile gospodărești, nu mai vorbim și de folosirea acesteia în alimentație.

 

Atât timp cât apa ce curge la robinet este clară, ea poate părea curată, utilizatorii nefiind tentați să se gândească la posibilele pericolele se ascund în această claritate. Microorganismele, bacteriile și virușii prezenți în apă pot produce probleme grave la nivel gastro-intestinal, iritații la nivelul pielii, uscăciune la nivelul părului sau al mâinilor, subțierea sau deteriorarea unghiilor și așa mai departe.

 

Deși efectele nu se văd întotdeauna, aceste pot dăuna sănătății, în timp ajungându-se chiar la situații neplăcute. Indicat este întotdeauna să prevenim, decât să tratăm.