(P) Cum a evoluat fierul de călcat

Cu siguranță că primii oameni care au descoperit efectele căldurii aplicate hainelor nu au știut să explice acest fenomen. Așa că singura întrebare rămâne: din ce punct al istoriei începem să vedem fierul de călcat?

 

Majoritatea specialiștilor afirmă că finalul secolului al 18-lea marchează apariția fierului de călcat într-o formă care ne este familiară. La momentul respectiv, un fier de călcat era fabricat din fier și umplut cu cărbune. Alți combustibili folosiți erau kerosenul, etanolul, uleiul de balenă sau carbidul. Această formă a fierului de călcat a existat până în secolului al 20-lea.


Înainte de a trece la fierul de călcat așa cum îl știm, merită menționată apariția tehnicii de netezire a hainelor din secolul 1 î. Hr, folosită pe teritoriul Chinei. Atunci, locuitorii acelor zone foloseau instrumente precum tigăile, umplute cu cărbuni, pentru a călca haine.
Invenția fierului de călcat modern are loc în două episoade importante.


Primul model funcțional de fier de călcat a fost inventat de către Henry W. Seeley, în 1882. Pe atunci, un astfel de fier de călcat nu avea inclus un termostat, pentru reglarea temperaturii. Această problemă a fost rezolvată aproape 40 de ani mai târziu, în 1920.
Al doilea episod important în evoluția fierului de călcat electric este invenția modelului cu aburi. Acesta a apărut în 1926, când compania de curățare Eldec a comercializat primul model de fier de călcat destinat utilizatorilor casnici. Din păcate, acesta nu s-a bucurat de succes pe piață.


În cele din urmă, brevetul pentru fierul de călcat electric, cu aburi a fost acordat lui Max Skolnik, în 1934. Debutul celui de-al doilea război mondial a dus la întârzierea succesului fierului de călcat pe piață. De aceea, abia în a doua jumătate a anilor 40 a dus la comercializarea în masă a modelului creat de Steam-O-Matic Corporation, pe baza brevetului lui Max Skolnik.


De atunci, fierul de călcat a cunoscut îmbunătățiri. Talpa acestuia a trecut prin numeroase iterații, fiecare cu un material diferit. De la materiale precum fierul și aluminiul, fierul de călcat de astăzi a ajuns să bucure utilizatorii cu dotări precum o talpă cu înveliș din teflon, funcții de reglare a temperaturii, aburire automată și, poate cel mai important, haine cu adevărat netede și arătoase.


Indiferent de cât de incredibilă ți se pare transformarea fierului de călcat, cu toate funcțiile pe care le avem astăzi la dispoziție, principiul de funcționare a rămas același. Descoperirea chinezilor de acum 2000 de ani se regăsește în modul nostru de viață, iar cablul de alimentare retractabil, funcția de autocurățare, aburirea automată, talpa anti-lipire, toate acestea sunt bonusuri mai mult decât binevenite.