Cypripedium calceolus este o specie aflată pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), iar anunțul a fost transmis pe rețelele de socializare de către reprezentanții Agenției Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) - Serviciul Teritorial Botoșani.
Specie aproape amenințată cu dispariția, Cypripedium calceolus L. (Papucul doamnei) se află pe lista roșie IUCN.
În România, delicata orhidee sălbatică este în declin accentuat pe întreg arealul de distribuţie geografică.
Poate fi întâlnită în păduri sau la marginea acestora, pe soluri cu umiditate medie, calcaroase.
Reproducerea este entomofilă (polenizarea încrucişată), vegetativă (tuberculi) sau generativă (prin seminţe, dar la germinarea seminţelor este nevoie de prezenţa unor specii de fungi). Alterarea şi distrugerea habitatelor au ca rezultat imediat afectarea directă a reproducerii.
Alți factori care afectează specia sunt:
La nivel european, specia este protejată prin Directiva 92/43/EEC (Directiva Habitate) privind conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice: Anexa II (specii de plante și animale de interes comunitar a căror conservare necesită desemnarea unor arii speciale de conservare) și Anexa IV (specii de plante și animale de interes comunitar care necesită o protecție strictă), transpusă în legislația națională prin Ordonanța de Urgență (O.U.G.) nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare.
Observațiile și fotografiile sunt realizate de personalul ANANP – Serviciul Teritorial Botoșani dintr-un punct fix, de la o distanță de siguranță, astfel încât să nu deterioreze habitatul speciei.