Orgoliu de medic PLĂTIT scump! Executor judecătoresc în stand-by pentru un spital închis de-o doctoriță

După trei ani, două instanțe de judecată au dat câștig de cauză reprezentanților unui spital care s-au trezit timp de o lună și jumătate cu pacienții… în stradă.

 

TREI ani de judecată

 

În 2016, șefa departamentului de supraveghere din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Felicia Beleca, refuza să mai elibereze autorizație sanitară de funcționare pentru Sanatoriul Podriga, unde erau cazate în jur de 150 de persoane.

 

Era susținută în decizie de directorul executiv al DSP de atunci, Silvana Tudorache.

 

 

După trei ani, instanța constată că decizia a fost una greșită se pare și obligă instituția care a împiedicat desfășurarea activității medicale, adică DSP, să plătească pierderile financiare suferite de sanatoriu, pentru perioada de suspendare.

 

330.000 de lei

+

2.000 de lei cheltuieli de judecată

 

Sentința a devenit definitivă la Curtea de Apel Suceava, unde s-a făcut recurs de către DSP Botoșani.

 

„Nu a înțeles prima instanță de la Botoșani care a dat câștig de cauză sanatoriului pe bază că, dacă o unitate era autorizată, ar fi trebuit să o autorizezi și pe asta. Atât timp cât buletinele de analize arătau că apa nu este potabilă… Deci, care era condiție de autorizare, noi nu puteam elibera autorizație sanitară de funcționare. Dar instanța așa a judecat”,

Teodor Feraru, director executiv interimar DSP Botoșani.

 

 

S-a făcut apel la Suceava, s-a depus și un recurs în anulare pe linie de vicii de procedură.

 

Decizia instanței a rămas aceeași.

 

„Noi ne-am agățat cam de ce am putut să ne agățăm, inclusiv un viciu de procedură că nu ni s-a comunicat onorariul avocatului la un termen și am spus că încercăm și așa. Dar nu am reușit. Și noi am cerut rejudecarea, nicidecum anularea, să se rejudece pe baza documentelor din dosar”,

Teodor Feraru, director executiv interimar DSP Botoșani.

 

Doctorița trece nevinovată în fața colegilor de la birou și de la București 

 

Directorul instituției susține că va solicita suma de la Ministerul Sănătății și nu se va îndrepta împotriva medicului care a refuzat eliberarea autorizației de funcționare, deși procedurile așa spun.

 

Iar motivul este faptul că două structuri, respectiv corpul de control al ministrului sănătății și comisia de disciplină din cadrul DSP au cercetat și nu au găsit-o vinovată pe Felicia Beleca.

 

„În mod normal, când se dă o sentință de acest gen trebuie să verific dacă o persoană se face vinovată de acea notificare de respingere a autorizației. Noi în 2016, atunci când s-a dat notificarea de respingere, am avut corpul de control al Ministerului Sănătății care nu a constatat vinovăția nimănui”,

Teodor Feraru, director executiv interimar DSP Botoșani.

 

Urmează ca părțile, respectiv DSP și Sanatoriul Podriga să se așeze la masă pentru a discuta condițiile de returnare a banilor.

 

Cel mai probabil se va ajunge la executare silită

 

Conducerea sanatoriului susține că se va merge în primă fază pe cale amiabilă. În cazul în care nu se va găsi înțelegere, se vor contracta serviciile unui executor judecătoresc.

 

„Comunicarea oficială am primit-o. Ei au făcut recurs la Curtea de Apel, au pierdut și acolo și au mai făcut o cale de excepție și tot așa, au pierdut. Acum mai amânăm și noi puțin, dar probabil tot la executor judecătoresc vom ajunge, nu văd pe cale amiabilă. O să vedem, încă nu am început vreun demers oficial, am lăsat-o puțin, este jumătatea anului, bugetul abia a fost aprobat, suntem și noi înțelegători”,

Oana Norses, director Sanatoriul Podriga.

 

În 2016, când s-a ajuns în situația ca un spital să fie închis de un medic de la DSP Botoșani, prefectul de atunci, Dan Nechifor a organizat inclusiv o colectă publică prin care botoșănenii au făcut donații pentru pacienții de la sanatoriu. Nici măcar acest lucru nu a contat pentru medicul din DSP care a susținut pe atunci că apa de Podriga nu era potabilă. Însă doar pentru unitatea medicală în cauză, alte unități publice din apropiere, inclusiv școli și grădinițe, primind autorizație sanitară.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store