Colegiul Național Mihai Eminescu este reabilitat de firma Sud – Est Construct din București. Coordonează lucrările un fost elev al liceului, implicat profesional dar și emoțional în acest proces de renaștere a sălilor de curs și clădirilor în totalitatea lor.
Iar rezultatul nu este unul deloc dezamăgitor, semn că efortul colectiv al Primăriei Botoșani și constructorilor pe de o parte și copiilor, părinților și cadrelor didactice de cealaltă parte, într-un final se va merita.
Pornind de la modul în care arată Corpul B al Colegiului Mihai Eminescu, botoșănenii își pot forma o imagine despre condițiile în care vor învăța copiii pe viitor. Școli mai sigure, pentru că toate vor avea autorizații pentru securitatea la incendiu. Monitorizare mai performantă a spațiilor comune, aer recirculat, băi moderne, sunt doar câteva dintre schimbările de care vor avea parte elevii și profesorii.
La Botoșani este cunoscut gradul ridicat de disconfort de la acest moment cauzat de aceste reabilitări: mai bine de jumătate dintre școlile municipiului sunt în plin proces de modernizare. Valul renovării și-a atins efectul maxim la Botoșani, constructorul de la Eminescu arăta că nu mai există vreun oraș care să aibă atât de multe clădiri în șantier.
În aceste condiții, Primăria încearcă să mențină un contact permanent cu constructorii pentru ca, acolo unde se poate, termenele să poată fi micșorate.
Săptămâna viitoare, după vacanța care începe astăzi, revin „acasă” copiii de la Eminescu.
Sălile de curs din Corpul B se află în zilele acestea în plin proces de igienizare și aranjare a mobilierului. Băncile folosite la acest moment sunt cele ale liceului, însă după licitația aflată în derulare la Primărie, copiii vor avea și mobilier nou.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Cu o mobilizare exemplară a constructorului, căruia îi mulțumesc, iată, corpul B al Liceului Mihai Eminescu este finalizat, astfel încât copiii se pot întoarce acasă. Chiar dacă vor învăța în două schimburi, vor învăța la Colegiul Național Mihai Eminescu și vor avea condiții mai bune după cum bine vedeți și dvs. Avem schimbată tâmplăria, pardoselile, am reparat acoperișurile, tot ceea ce înseamnă instalații noi, moderne, astfel încât aceste clădiri până la urmă să-și atingă scopul pentru un consum redus de energie, atât electrică cât și termică”,
În săli au fost montate și recuperatoare de căldură și echipamente electronice care extrag aerul din interior și îl evacuează. În același timp, aduc aer proaspăt de afară, în funcție se sezon acesta fiind răcit sau încălzit. Astfel că, în sălile de curs, mereu va fi aer proaspăt.
Au fost schimbate geamurile și tâmplăria din clase, parchetul, iar sistemul de iluminat este unul prietenos. Fiecare sală, pe lângă table simple sau interactive este dotată cu proiectoare.
Băile sunt destinate pentru uz general dar și pentru persoane cu dizabilități. Sistemul de furnizare a apei calde pentru igiena mâinilor este pe bază de senzori.
Pe fiecare palier ușile de acces pe holuri sunt anti-incendiu pentru protecția copiilor. De asemenea, fiecare palier este supravegheat video, imaginile fiind transmise în timp real în cancelaria profesorilor și în biroul directorului.
Noile condiții, crede edilul șef, vor face ca așteptarea tuturor să fi meritat finalizarea lucrărilor.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Cu siguranță vor transmite copiii acest lucru, vor transmite cadrele didactice. Avem toalete moderne cu apă caldă, avem un aport de oxigen și aer proaspăt pentru sălile de clasă care va îmbunătăți cu siguranță procesul educațional. Avem iluminat de calitate, condiții tehnice pentru prezentarea cursurilor. Și aceste câteva luni de efort colectiv cred că au trecut, iar rezultatele sunt satisfăcătoare”,
Constructorul de la Colegiul Eminescu a avansat un termen pentru restul lucrărilor de la clădirea principală și internat ca fiind luna aprilie a anului viitor, dacă nu vor exista problemele neprevăzute.
De asemenea, constructorul a arătat că pregătește și o surpriză privitoare la modul de iluminare a fațadei clădirii principale.