ORDIN de la București: Restaurantele sau magazinele cu produse expirate sau neconforme vor fi făcute PUBLICE: Îmi asum decizia

Legislația sepcifică interzicea organelor de control în sfera alimentației publice să furnizeze informații de identificare cu privire la operatorii găsiți cu nereguli.

În cele mai multe dintre cazuri, populația era revoltată asupra faptului că nu se indică unde sunt probleme cu produsele aflate la comercializare.

 

Mai ales dacă acestea pot pune în pericol sănătatea populației.

 

Comunicatele emise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor conţine numele operatorilor economici sancţionaţi în urma controalelor realizate de instituţie, atunci când constatările comisarilor, care pot afecta sănătatea, viaţa sau interesele economice ale consumatorilor pot fi probate cu imagini foto-video sau documente, potrivit unui ordin emis recent, anunță Digi24.

 

„Îmi asum decizia de a comunica numele operatorilor economici sancţionaţi. Consumatorii au dreptul să ştie, iar noi avem obligaţia să le transmitem exact ce abateri şi unde au constatat colegii noştri. Pe cei ce se consideră vătămaţi de acest ordin şi mai ales de transparenţa comunicatelor Autorităţii, îi rog, îi sfătuiesc sau, mai bine chiar, îi somez să se pună în ordine! Nu noi suntem obligaţi să îi ascundem ochilor presei, ci ei au datoria să nu aibă abateri”,

a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

 

 

Potrivit unui comunicat al ANPC, dată fiind necesitatea comunicării la nivel unitar şi pentru a oferi presei centrale şi locale, în mod transparent, informaţiile necesare a fi aduse la cunoştinţa consumatorilor, prin ordin al preşedintelui ANPC a fost stabilit un set de reguli necesare fluidizării comunicării cu mass media, atât la nivel naţional, cât şi local.

 

Potrivit documentului, comisarilor şefi, comisarilor şefi adjuncţi, purtătorilor de cuvânt sau oricărui angajat al instituţiei, cu excepţia preşedintelui ANPC sau a celor desemnaţi de acesta, li se interzice emiterea de opinii şi puncte de vedere referitoare la rezultatele la nivel naţional ale acestor tematici sau la orice alte subiecte care privesc activitatea instituţiei, la nivel naţional.

 

„În ordin se menţionează că, la nivel local, comisarii şefi, comisarii şefi adjuncţi sau purtătorii de cuvânt pot da declaraţii presei locale, după informarea şi cu avizul preşedintelui ANPC - atunci când subiectele abordate nu fac obiectul unor comunicate de presă - către posturile de radio şi televiziune locale sau în mediul online, doar pe problematica rezultatelor locale, respectiv regionale ale tematicilor de control naţionale, mai exact cele derulate pe raza lor de competenţă, în cazul în care există. Comisarilor şefi, comisarilor şefi adjuncţi, purtătorilor de cuvânt sau oricărui angajat al instituţiei, cu excepţia preşedintelui ANPC sau a celor desemnaţi de acesta, li se interzice emiterea de opinii şi puncte de vedere referitoare la rezultatele la nivel naţional ale acestor tematici sau la orice alte subiecte care privesc activitatea instituţiei, la nivel naţional”,

se menţionează în comunicatul ANPC.

 

Comunicatele scrise în urma acţiunilor de control trebuie să conţină informaţii precum perioada de derulare a acţiunilor, ce a stat la baza acestora (tematică naţională/regională/locală, reclamaţie/sesizare de la consumatori etc.), numele operatorilor economici şi denumirea comercială a locaţiilor (atunci când constatările comisarilor, care pot afecta sănătatea, viaţa sau interesele economice ale consumatorilor, pot fi probate cu imagini foto-video sau documente), sancţiunile aplicate pentru neregulile constatate (numărul şi valoarea amenzilor, numărul avertismentelor, măsurile complementare aplicate), abaterile identificate de comisari.