Oprişanu dat afară din birou de Ţâbuleac, atac dur la comasarea spitalelor

 

Managerul Spitalului de Psihiatrie a intrat în conflict cu preşedintele Consiliului Judeţean. Deşi unitatea medicală este direct subordonată CJ, instituţie care l-a şi numit pe funcţie în urma unui concurs, medicul Gabriel Oprişanu a luat atitudine faţă de proiectul privind comasarea spitalelor întocmit de executivul CJ şi susţinut de Mihai Ţâbuleac.

„De ce să nu comasez Spitalul Judeţean la Maternitate?”
Dacă directorii de la celelalte unităţi în pericol de a-şi pierde personalitatea juridică au avut şi ei luări de poziţii dure, dar strict medicale, şeful de la Psihiatrie a prezentat problema şi din punct de vedere politic. El susţine că se încearcă să se creeze o întreagă diversiune precum că, prin votul consilierilor PSD şi PN,L Spitalul Judeţean ar pierde categoria a treia, iar celelalte ar risca să nu mai intre nici în cea de a cincea. Potrivit acestuia, legea dă posibilitatea conducerii de la „Mavromati” să solicite încadrarea în clasa III printr-un plan de conformare care trebuie aplicat până la sfârşitul anului, în timp ce Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, Spitalul de Copii şi Spitalul de Psihiatrie solicită chiar să fie clasificate în categoria II – M (M – monospecialitate). „Dar de ce să comasez la Spitalul Judeţean? De ce să nu comasez Spitalul Judeţean la Maternitate? Pentru că au ISO, au laborator, au spălătorie, au alimentaţie. De ce să comasez Maternitatea la Spitalul Judeţean? Nu? Hai să păstrez cea mai bună conducere din judeţ”, a afirmat Gabriel Oprişanu. Acesta a arătat că Ministerul Sănătăţii nu a vrut să desfiinţeze direct spitale, ci încearcă să determine autorităţile locale, acolo unde USL are majoritatea în marea parte a consiliilor judeţene şi locale, să facă asta, pentru ca apoi, în campania electorală, să li se spună oamenilor că PSD şi PNL a lăsat lumea fără spitale. „Este o manipulare ordinară. Dacă se vota desfiinţarea cine erau vinovaţi, consilierii USL, nu?”, a mai spus dr.Oprişanu.
„Nu se ia în calcul interesul bolnavului sub nici o formă”.
Acesta a contactat oameni din conducerile PSD şi PNL pentru a le explica situaţia şi a le cere să nu voteze proiectul de hotărâre susţinut de şeful CJ, lucru care s-a şi întâmplat şi din pricina căruia susţine că are parte de represalii. Astfel, unitatea pe care o conduce ar fi fost la rândul ei supusă comasării deşi iniţial nu se afla pe listă, iar preşedintele CJ ar refuza să îi mai vorbească. Oprişanu ar fi încercat să poarte o discuţie pe această temă şi cu Mihai Ţâbuleac, iar acesta l-ar fi dat afară din birou. „D-le preşedinte, nu cred că este o poziţie care trebuie să o luaţi dvs. acum. Haideţi să aşteptăm evaluarea făcută în urma depunerii fişelor de autoevaluare a spitalelor făcută de Direcţia de Sănătate Publică, nicăieri în lege nu face trimitere la Consiliul Judeţean, da? Deci, să facă autoevaluarea”, a vrut Oprişanu să îi transmită şefului CJ. El a mai menţionat că orice clasificare nu este definitivă, că nu există nici un risc de închidere a Spitalului Judeţean, că nu scrie nicăieri în lege că încadrarea într-o categorie inferioară înseamnă o finanţare mai redusă şi că „nu se ia în calcul interesul bolnavului sub nici o formă”. „Credeţi-mă că ştiu legea asta pe de rost şi d-lui (Mihai Ţâbuleac – n.r.) o ştie bine, sunt convins că d-lui vrea binele sistemului, dar este manipulat de Pârvu (şeful de personal de la DSP – n.r.), a concluzionat Gabriel Oprişanu.