Operațiune de salvare în urma unui exercițiu: Pompierii au salvat o persoană de la înec

Pompierii militari botoșăneni au intervenit cu bărci, ambulanțe SMURD și scafandri de la Iași.

 

Mobilizare pe apă

 

Două persoane care se aflau într-o barcă au căzut în apele Lacului de acumulare Stânca-Costești, după ce ambarcațiunea s-a răsturnat. O persoană a reușit să se prindă de barcă, iar cealaltă a dispărut în apă.

 

Acesta este scenariul unui exercițiu desfășurat de Detașamentul de Pompieri Botoșani în cooperare cu scafandrii de la Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, pe Lacul de acumulare Stânca-Costești, marți, 11 aprilie 2024. 

 

La fel ca în situațiile reale, pompierii militari au intervenit cu bărci, ambulanțe SMURD și scafandrii pentru căutarea și salvarea victimelor.

Au fost simulate acțiuni de căutare-salvare în mediul acvatic, dar și de acordare a primului ajutor medical prespitalicesc.

 

Sesiunea de pregătire a inclus scufundări în apa lacului, la adâncimi cuprinse între 5 și 20 de metri. 

 

Pentru pompieri, pregătirea este foarte importantă, iar schimburile de experiență sunt întotdeauna bine venite. De fiecare dată, orele de pregătire sunt tratate cu responsabilitate, fiind un bun prilej pentru a-și perfecționa tehnicile de intervenție.

 

Informare preventivă

 

Pentru prevenirea unor tragedii vă recomandăm:

  • frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
  • evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
  • nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
  • nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
  • nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
  • echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

 

„Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!”, au transmis reprezentanții ISU Botoșani.